Tinc una missió a la vida?

Només l’ésser humà es qüestiona què ha vingut a fer aquí.

I, quina part de mi es fa aquesta pregunta?

Quan utilitzo la paraula missió, parlo  d’objectius, resultats, fites, càrregues. Tots ells conceptes que pertanyen a la ment. I la ment no sóc jo, només és una part de mi.

D’altra banda, aquesta pregunta, no denotaria que em  dono  massa importància?

Estem d’acord que la vida és un misteri?

Llavors,  què significa tenir una missió dins un misteri?

El concepte “missió” no descriu una realitat.

Si ens enfoquem al final del camí, no ens permetem assaborir cada passa, no ens permetem viure, sentir goig.

Som aquí per complir una missió; o per desplegar experiències vitals, per a viure la vida, per a viure tot vivint?

Sidharta, el Buda (segons narració d’en Hermann Hesse); va viure mil i una experiències ben diferents durant més de mitja vida.

Fill d’un brahmàn viu a l’India amb el seu pare. Al seu poble, gaudeix de popularitat i és estimat pel seu entorn. Tots esperen que es converteixi en un brahmàn exitós igual que el seu pare. Malgrat tot, se sent secretament insatisfet i decideix deixar-ho tot i marxar amb el seu amic Govinda a la recerca de respostes sobre l’existència.

Buscant la il.luminació, experimenta primer la vida d’asceta. Com que això no l’omple; prova amb el món dels plaers i la luxúria, i s’adona que això tampoc és el que vol. Després decideix fer-se ric, però les riqueses materials tampoc el complauen.

Decebut i convençut que ja no trobarà respostes a les seves preguntes i, després de separar-se per segona vegada del seu amic Govinda; un dia coneix en Vasudeva; el barquer que es dedica a travessar persones d’una banda a l’altra del riu.

“Has escollit una vida molt bella -li diu en Sidharta al barquer- deu ser molt maco viure prop d’aquestes aigües i lliscar per damunt la seva superfície.” En Vasudeva li permet romandre amb ell com aprenent. Amb el barquer i en aquest entorn; en Sidharta troba la pau interior, l’espiritualitat i la saviesa que durant anys havia estat buscant. Quan mor el barquer, Sidharta decideix quedar-se i continuar amb la tasca d’en Vasudeva. En les aigües del riu pot contemplar el moviment constant de la vida.

I aquí va una frase del mestre Facundo Cabral:

“La vida és el que és; no el que hauria de ser”

Maria José Leiva 24/10/23