TÉ PREU LA LLEIALTAT?

 La lleialtat és una qualitat que es troba en les persones i els animals, i es refereix a l’afecte, la fidelitat o la devoció cap a algú o alguna cosa. La lleialtat és important en moltes relacions humanes, com les amistats, les relacions de parella i família o les relacions laborals. Les persones valoren la lleialtat com una qualitat positiva, ja que implica confiança i compromís amb els altres, guarda escrupolosament la fidelitat deguda, una persona lleial és incapaç de fer traïció. La pregunta que n’ateny avui, té preu la lleialtat?, ens fa revisar sens dubte aquesta definició. Pot tenir conseqüències una qualitat humana aparentment meravellosa? Doncs està clar que sí i no poques. En diferents àmbits de la vida la lleialtat pot tenir conseqüències tant positives com negatives. Us presento algunes: Conseqüències positives:

• Confiança i seguretat: La lleialtat en les relacions crea un ambient de confiança i seguretat

• Relacions fortes: Quan les persones es mantenen lleials entre si, les relacions poden créixer i prosperar.

• Sentiment d’apreciació: Implica un compromís amb les relacions que fa que les persones es sentin apreciades i importants per als altres.

• Col·laboració i treball en equip: Un entorn de treball lleial fa que les persones estiguin disposades a treballar juntes per aconseguir els objectius de l’empresa. Conseqüències negatives:

• Ceguesa i risc d’abusos: Ceguesa davant del comportament inadequat d’altres, com ara en relacions tòxiques o en entorns laborals on s’abusa de la lleialtat.

 • Conflictes interns: Quan es demana lleialtat de bandols en situacions de conflicte, les persones queden dividides. • Estancament: S’impedeix el creixement i el canvi necessari. Les persones poden mantenir-se en relacions o situacions que ja no són saludables només perquè es senten lleials.

• Pèrdua de llibertat: Persones que no poden prendre decisions lliures a causa de la seva lleialtat a altres.

Està clar que si la vostra lleialtat està patint conseqüències negatives, esteu pagant un preu molt alt. La lleialtat té efectes tant positius com negatius en la vida de les persones. És important equilibrar la lleialtat amb altres valors com la integritat, la consideració i l’autonomia per prendre decisions informades sobre les relacions i les situacions.

I ara jo us pregunto; quina de totes les conseqüències esmentades creieu que és la més comuna a la societat actual?

 A continuació, estimats oients i tertulians, us proposo una dinàmica. La podeu fer a casa tranquil·lament.

Dinàmica de lleialtat:

Escull una de cada conseqüència presentada al programa d’avui, una negativa i una positiva. Observa quina és la que més et ressona de cada grup, la que creguis que forma part de tu, del tu tarannà. Un cop escollides només has d’intentar esbrinar quin tant per cent ocupa cadascuna d’elles al teu dia a dia.

Sapigueu que al web del programa teniu els guions de cada setmana per si voleu tornar-ho a llegir.

El resultat segur que t’és de profit, si la balança tomba cap al costat positiu enhorabona!, si no, potser t’adones que és hora de revisar quin és el preu que estàs pagant per la teva lleialtat.

Us presento una cançó de l’exitosa cantant dels anys 80 Cyndi Lauper. ‘True Colors’, perque tracta sobre la lleialtat a un mateix, que no s’ha de tenir por a deixar-se veure tal i com un és. Tot i que la vida pot ser cruel i difícil en molts moments, en lloc de canviar-te per intentar encaixar a la societat, provar de ser únic i especial pot ser la mijor sortida. Guió: Claudia Fernández G. El punt de l’interrogant La Xina, 30 Octubre 2023