Avui 16 de Febrer, després de les eleccions del passat diumenge dia 14, ens toca parlar de la política, si amb valors o sense.

Vull aclarir que la data d’aquest programa es va fixar pel Setembre de l’any passat, i que ha estat una casualitat o causalitat que avui ens toques aquest interrogant. Què us sembla, els ciutadans de Catalunya hem elegit a uns representants polítics amb valors o sense.

Quan pensem en els nostres representants en el govern en què ens fixem? Tenim en compte que siguin persones amb valors?, aquí n’exposo alguns d’escala individual: salut, amor, respecte, comoditat, estabilitat, llibertat, abundància alegria, independència.

Els valors junt amb les nostres creences formen la guia que seguim en el camí de la vida. A la llista s’hi pot afegir la generositat, l’harmonia, el creixement, la dignitat, l’eficiència, l’entusiasme, l’honestedat,  la intel·ligència, el sacrifici, la simplicitat, i…. em paro aquí que la llista es molt llarga.

M’agrada l’antiga cultura xinesa, se li atribueix 5.000 anys de historia. Hi ha hagut dinasties amb emperadors de tota mena, i les escriptures ancestrals expliquen que el governant ha de ser un home virtuós que guia amb l’exemple. Ells seguien els principis taoistes i del confucianisme, eren persones espirituals i erudites que resolien els problemes per medi de les virtuts,  així doncs Huang Di, -l’Emperador Groc- va arribar a esdevenir una Deïtat. Es creia que governava pel “Mandat del Cel” i que va ser Emperador perquè així ho van decidir els Deus.  Si un governant no ho feia bé, es creia que el cel li retirava el poder i s’esdevenien desastres naturals que eren vistos com un senyal que els Déus estaven descontents.

Aquesta història es llunyana als nostres dies, fins hi tot esdevé una llegenda, però sóc una idealista i romàntica, i una part de mi em qüestiona si hi ha una part de certesa. La prosperitat d’un país ve donada quan els seus governants es guien per les virtuts i els valors, i que quan pensen el millor  pel seu país ho fan  prioritzant al poble abans que ells mateixos.

…I quantes vegades en tertúlies de carrer no hem sentit: “tenim els polítics que ens mereixem” en el sentit de què són un reflex de la mateixa societat.

…O quan ells es presenten per aquesta feina de polític qui els valora els seus coneixements i aptituds?, de la mateixa manera que qualsevol persona presenta un currículum i experiència quan es presenta a una feina.

El què em pregunto es si el poble quan vota per elegir qui el representa en el govern te en compte i reflexiona si es una persona virtuosa i quina escala de valors té.

Els valors, què són i quina importància tenen a la nostra vida?

Política en la Antigua China

Huang Di, Emperador de China (ca. 3000 a.C.).

Podeu seguir el programa en directe a: https://www.facebook.com/watch/

Podeu seguir el programa en diferit a: https://www.facebook.com/radioarenys/videos