Començo aquest guió preguntant-me què són això dels mapes mentals. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, un mapa mental és “una representació mental de la localització i organització de les coses en un espai determinat”.

Així que estem parlant d’un espai mental que hem delimitat d’una determinada manera. Podríem dir fins i tot que és com tenim programada la nostra ment i que representa les nostres creences, l’univers limitat que ens hem imposat o que hem heretat. A més, com concebem la realitat, va canviant segons la nostra vida i el que ens va passant influencia com aquest mapa mental es va conformant.

Ens podem quedar dins de la nostra zona de confort, dins de les nostres limitacions o bé expandir-nos i veure una mica més enllà per deslliurar-nos d’allò que em limita realment i veure que no em serveix de res; de fet, poden ser estructures heretades o adquirides de forma inconscient a la nostra vida.

El mapa mental és això el “nostre mapa” amb què ens orientem en el món, és la nostra referència immediata i automàtica, que funciona conscient o inconscientment. I precisament això, aquestes referències conegudes ens fan sentir segurs, i la idea del canvi ens intranquil·litza.

Tanmateix, la vida és canvi, i com més consciència i apertura tinguem per obrir-nos al canvi i a la incertesa, deixar que aquest mapa s’ampliï i vaig integrant noves formes, orografies, rius, muntanyes i territoris… doncs ens adonarem que podem anar més enllà dels nostres límits, si ens ho permetem i si anem a poc a poc, explorant pas a pas els territoris encara desconeguts.

Som creadors, vull dir aquest mapa mental no és fix, està sempre modificant-se, per anar-nos adaptant a totes aquelles novetats que ens vénen, ens obrim a percebre la realitat des de diferents punts de vista i això ens enriqueix. Si no incorporem aquesta obertura, canviem de punt de vista, ens movem, considerem altres opinions… ens quedem com un animal amb unes orelleres… ens perdem la globalitat de la realitat.

És com el conte de l’elefant i els 6 cecs, que cadascú d’ells es topa amb l’elefant i cadascú interpreta que s’ha trobat una cosa diferent: una paret de fang, una llança, una serp, una corda, un tronc o un ventall… depenent de la part del animal que havien tocat. La visió parcial de la realitat ens porta a una ficció.

http://www.caminsdecreixement.com/blog-videos-gestalt/112-los-6-ciegos-y-el-elefante-cuento-popular.html

Per afrontar el canvi i la incertesa, hem de tenir en compte com funciona la nostra biologia humana i us vull llegir aquest text de Robert Maurer, del llibre Método Kaizen:

“Todos los cambios, incluso los positivos, dan miedo. […] Tu cerebro está programado para ser conservador, para resistirse al cambio. Así cualquier estrategia de hacer cambios dando pequeños pasos, le permite reconfigurar eficazmente tu sistema nervioso de tal modo que:

  • Te despega el bloqueo creativo
  • Evita la reacción de lucha o huida
  • Crea nuevas conexiones entre neuronas, de modo que el cerebro asume con entusiasmo el proceso del cambio y tu avanzas rápidamente hacia tu objetivo”

Del llibre: Un pequeño paso puede cambiar tu vida. Método Kaizen, Robert Maurer

Cançó de l’Alexia Chellum

Trust – Confia

Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut
Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut

You are always safe / Sempre estàs fora de perill
You are always carried / Sempre hi ha algú que et porta
You are always held / Sempre hi ha algú que et sosté
You are always guided / Sempre hi ha algú que et guia

Trust in your heart / Confia en el teu cor
Trust in your strength / Confia en la teva fortalesa
Trust in your light / Confia en la teva llum
Trust in yourself / Confia en tu

Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut
Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut
Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut
Trust in the Unknown / Confia en allò desconegut