Com va dir Vicente Arráez “És difícil trobar-li un sentit a la vida si no acceptem que morirem”.

La mort avui en dia encara és un tema tabú com a resultes d´una societat basada en banalitats i absent d´una pedagogia de la mort. Tot això fa que ens resistim a pensar en la mort com a part de la vida i com a fenomen natural. Aquest rebuig per tant, afecta la recerca d´uns perquès que poden enriquir la nostra existència. Llavors, que passa quan estem al tram final de la nostra vida o tenim persones properes en procés de morir? De quina manera neix la consciència de vida o mort? Tenim capacitat de trobar-li un sentit? Seguim rebutjant el fenomen quan no hi ha més remei de mirar-ho cara a cara?, davant la mort de l’altre, l’actitud que adoptem té a veure amb el sentit que li donem a la nostra pròpia mort?

Encara que sembli paradoxal, és impossible discernir sobre la mort sense contemplar i preguntar-nos pel fet de viure. Magda Català doctora en filosofia  en un congrés sobre l ´art d´acompanyar en la vida i en la mort va dir: “L’única forma de transcendir la por a la mort, és ser capaç d´acceptar el caràcter inevitable del fenomen així com la incapacitat de saber en què consisteix” Si canviem la paraula mort per la vida en aquesta frase, el significat segueix sent el mateix”.

La recerca del sentit de la pròpia mort, d´entrada pot semblar un tema teòric-filosòfic de caràcter existencial però us asseguro que  si anem una mica més enllà, tenint la capacitat de saltar l´obstacle del tabú que encara toca de ple al fet de morir i transcendim la por que ens produeix;  trobarem un espai d´introspecció i d´autenticitat que ens aproximarà a un coneixement profund de la vida.

Per mi la mort es mestre de vida, perquè m´ajuda a donar valors de vida, a relativitzar, a descobrir el que realment importa i a percebre el meu temps com un tresor, vivint el present. Lliçons de vida que he integrat mirant la mort de prop en cada una de les persones que he tingut la sort d´atendre, a éssers estimats que ja no hi son  i a persones meravelloses que han passat per un dol mostrant-me que es possible convertir les pèrdues en guanys. En definitiva, trobar un sentit a la mort ajuda a estimar la vida.               Ana Solanes.

mortwebRecursos bibliogràfics:

“De la vida i de la mort” Concepció Poch.

”Vivir hasta desperdirnos”, “La rueda de la vida” Elisabeth Kübbler Ross.

“El sentit de la vida” “El sofriment, un nou tabú?” Francesc Torralba

“El libro tibetano de la vida y la muerte” S.Rimpoché

Vídeo jornada: Magda Català https://vimeo.com/10059614

pel.lícula : Más allá de los sueños. Robin Williams.

Documental: El último viaje Documentos TV.

Curtmetratge: La dama y la muerte. Dirigit per Antonio Banderas.

Cançó: “Human”  del grup The Killers.