Guió de Clàudia Fernández per el programa del punt de l’interrogant del dia 30 de maig de 2023.

QUINA ÈS LA POR MÉS GRAN QUE TENIM?

Parlar de la por no és fàcil, entre altres coses perquè és un concepte que cadascú entén de molt diferent manera, però sobretot que cadascú la sent de manera diferent. Avui us parlaré de la por entenent que és una emoció que s’urgeix com a resposta davant d’un impacte, sigui extern, sigui intern. Que cadascú té la seva pròpia resposta davant la por i que cadascú respon, a aquesta meravellosa emoció, de diferent manera.

 La por és una emoció, i com totes les emocions, tenen una funció. D’entrada i sense fer cap reflexió profunda, ens és desagradable. Gràcies a la nostra cultura l’entenem com una emoció paralitzadora, limitant i terrorífica, però com ja sabem, per altres cultures és una emoció d’alerta que ens protegeix de situacions perilloses, per altres, una pista de per on hem d’anar. Està clar que entre tantes i variades opcions podem entendre; un, que cadascú la rep com li han ensenyat a rebre-la i dos, que la por no només té una funció en l’ésser humà.

 Malgrat tot això, el que tenim més a prop culturalment és que no la volem. La por no ens agrada.

Si tenim en compte això, quan ens preguntem quina és la por més gran que tenim, d’entrada sembla que no puguem contestar. La pregunta que sí podríem contestar seria; quina és la por que té cada persona o quines són les pors de cadascú? Així i tot, després d’anys de treballar professionalment amb les emocions, jo m’atreveixo a contestar-la;

Des del meu pare, la por més gran que té l’ésser humà és el patiment. Tots tenim por a patir i per evitar-ho fem les coses més inversemblants que se’ns ocorren i a vegades ens fiquem en cada embolic… Del patiment fugim desesperadament i no només fugim sinó que també l’obviem i en l’intent d’evitar-ho, busquem entreteniments moltes vegades nocius pel la nostra salut mental i física. En definitiva, l’ésser humà no vol patir.

A continuació i com a reflexió davant la por, m’agradaria compartir amb vosaltres un fragment d’un poema de l’escriptor espiritual Jeff Foster. Comparteixo també l’original per si algú està interessat a llegir-lo tot o vol saber més amb relació a l’escriptor.

 SIGUES AMABLE AMB LA POR La por et recorda que vius a la vora del misteri. Que beus de la font de la possibilitat. Que el teu ésser és vast. Que només el fals pot morir. No allunyis la teva por, ni l’etiquetis com a “negativa” o “no espiritual”. No fingeixis que no hi és. No t’afanyis a eliminar-la, ni a transformar-la, ni fins i tot a curar-la. No és un enemic, ni un error. Té una gran intel·ligència i poder curatiu. És antiga i sàvia. Fes una reverència davant d’ella.

Jeff Foster Guió: Claudia Fernández G. El punt de l’interrogant La Xina, 30 maig 2023