He dividit el meu guió en tres parts:
La primera part és si sabem menjar bé,la segona part és com la nutrició influeix en el nostre estat d´ànims i la tercera part recomanacions de vídeos, llibres i professionals d´aquest món que m´han ajudat a realitzar aquest guió.
Actualment tenim a la nostra disposició molts aliments i podria semblar que això fa que mengem bé però de vegades el que fem és menjar en excés i d´altre banda no rebem tots els nutrients que necessitem per dos motius:

  1. Perquè mengem malament.
  2. Els aliments que mengem encara que aparentment semblin sants no tenen els nutrients que han de tenir.

Els enemics de la nostra alimentació són:

-Sucres i aliments refinats.
-Aditius.
-Alguns greixos.
-Aliments processats(embassats,precuinats i prefabricats).
-Begudes i refrescos.

Pel que fa als sucres i edulcorants en podem prescindir i encara més si no fem activitat física.Pel que fa als aliments refinats(pa blanc,pasta blanca, arròs blanc,cereals d´esmorzar, bolleria) es mengen en excés i seria millor les versions integrals.

Aquests aliments els hauriem de menjar de forma ocasional,no diaria.

Pel que fa als additius tot i que les dosis que porten els aliments són segures,hauriem de reduir-los, perquè no sabem al final del dia la quantitat que en prenem, ni els efectes que fa la combinació de diferents additius al llarg del dia.

Els consumidors hauriem de poder menjar aliments sense colorants,encara que tinguin un aspecte no tan desitjable, per exemple: el iogurt de llimona sense colorant és més pàl·lid, però més saludable.

Hauriem de llegir les etiquetes i com menys additius millor.
Pel que fa als greixos.Hauriem de distingir tres tipus de greixos:

a) Greixos insaturats.Que són els bons. N’hi ha de vegetals(com l´oli d´oliva extra verge,alvocats,fruits secs,llavors..)I el greix del peixos blaus(sardines,seitons,barats)
b) Greixos saturats. Estan en els animals,embotits, llets i derivats.En poca quantitat o en moderació és bo,però no menjar a diari.
c) Greixos trans. Abans s’afegien en els productes processats,per exemple a la bolleria. Actualment cada cop menys perquè aquests són dolents pel cor.

Ara ens podem trobar en lloc de greixos trans, que digui o portin greixos hidrogenats o parcialment hidrogenats i seria pràcticament el mateix.

La manera d´evitar-los és llegint les etiquetes o comprar aliments que no portin gaires ingredients afegits.
Aliments processats,els hauriem de consumir de forma molt esporàdica perquè porten sucres, additius i greixos dolents,tot això fa que es puguin conservar molt de temps.A nosaltres ens interessa els aliments frescos que caduquen.
Begudes i refrescos: Encara que alguns refrescos puguin semblar sants com els sucs de fruita,en realitat no ho són perquè contenen molt de sucre i no tenen fibra.El millor és la fruita sencera i en tot cas suc natural amb moderació.
El que hauriem de menjar són més aliments que podríem trobar en un mercat i menys els que trobem en un supermercat.
També menjar aliments de més qualitat i menjar en menys quantitat.

Exemple:comprar carn d´animals que hagin pasturat en lloc d´animals de granja sempre que podem. Perquè els greixos són més saludables si els animals han pasturat.

Amb alimentació hi ha molts estereotips,mites o modes que hauriem d´evitar,ja que molts pocs tenen una evidència científica. No ens hauriem de deixar portar per les dietes de moda sense consultar un professional de la salut.

La segona part del guió explicaré com els aliments ens poden influir en el nostre estat d´ànim segons el doctor Mario Alonso Puig.

Hi ha 5 elements claus que hem de cuidar molt:

  1. L’equilibri de la glucosa
  2. Els àcids grasos essencials.
  3. Els fosfolípids
  4. Els aminoàcids.
  5. Els nutrients intel·ligents.

L’equilibri de la glucosa: El cervell només pot utilitzar com a carburant o bencina, la glucosa.El que no tolera el cervell són les pujades brusques de sucre,necessita un nivell constant de glucosa a la sang,perquè la baixada brusca pot provocar reducció de l’atenció, pèrdua de memòria i irritabilitat.

Les nous van molt bé. Tots els aliments integrals són superiors des del punt de vista mental, al que són processat perquè tenen fibra,minerals, midó i vitamines.Els vegetals són la millor font de sucre pel cervell i algunes fruites com els kiwis,peres,pomes i taronges.
Els àcids grasos essencials.El 60% del cervell humà és grasa.La carència de greixos bones també pot provocar cansament, depressió i problemes de memòria entre d´altres.
Els àcids grasos essencials són:omega 3 i omega 6.
L’omega 3. es troben als arenques, verat,tonyina, salmó del Atlàntic, nous i ous de gallines lliures.
Segons el doctor Mario Alonso Puig,hauriem de menjar mínim tres ous per setmana i en cas de fregir-l´ho,no gaire, perquè perd les propietats.
Mínim una ració de peix per setmana,moltes fruites i vegetals,5 cops al dia si podem.
L´omega 6. el trobem al blat de moro,sèsam i carbassa entre d´altres productes.
Els fosfolípids.Van bé per la memòria.Es troben en els ous, llaunes de sardines,vísceres,fetge, nous i lecitina.
Els aminoàcids. Són la base dels neurotransmissors (és a dir,que passen la informació entre les neurones).Un exemple és el triptòfan que és la base de la serotonina u hormona de la felicitat i benestar.
Es troba en el mango,cigrons,civada,gall dindi,peix,llavors de carbassa,pollastre,ametlles, plàtans i alvocats entre d´altres.
Els nutrients intel·ligents. Aceleren els procesos. Àcid fòlic (vegetals verds),vitamina B12 (llet,carn i peix),Vit E,Vit C i els antioxidants(fruites del bosc i te verd entre molts d´altres).
El tercer apartat.Són les persones que m’han ajudat a fer aquest guió i vídeos que recomano:
.Pilar Carbó. Dietista i nutricionista.
.Camino Calvo(doctora coach) que ha escrit el llibre “salud y liderazgo”.Pautas para una vida saludable. Recomana la dieta mediterrània. Cadascú combinar-ho com li agrada la cuina. Tot és bo amb la seva justa mida i amb harmonia i equilibri perquè hi hagin tots els nutrients.
.Mª Pilar Ibern. Divulgadora de consciència per una alimentació saludable.Té una escola de cuina,un bloc i una web que recomano.
Els cursos que fa cada mes estan penjats a la web i al Facebook. Ha publicat molts llibres que si els voleu signats la podeu trucar directament.
Entre molts dels vídeos que té penjats a internet recomano.
-Aliments afrodisíacs.
-Nutrició a la menopausia i molts més.

Maria Pilar Ibern *Gavina

https://www.facebook.com/pages/La-Cuina-de-Gavina/125386017548069
http://www.lacuinadegavina.blogspot.com.es/

Inici

https://elpais.com/elpais/2013/11/19/icon/1384860020_378858.html.
Recomano aquest artícle del diari el país en que Michael Pollan,expert de referència d´Obama,recomana set normes per menjar de forma saludable.
Segons Mario Alonso Puig.”Cuidant el que menges,cuides el que penses,cuides com sents i també el que ets”