LA HISTÒRIA ÉS UN EXEMPLE, SABEM APRENDRE D’ELLA?

La Història de la Humanitat és llarga i molt densa… En un intent de sintetitzar-ho, a grans trets, ens trobem amb l’Homo Sàpiens.

Per un costat, tenim l’estructura d’un rusc d’abelles, una estructura social que ve determinada en el seu ADN.

En canvi, en l’ordre social dels humans no consta en el seu ADN… és IMAGINAT. No podem preservar una informació crítica perquè funcioni l’ADN a través dels seus descendents, sinó que s’ha de fer un esforç conscient per mantenir Lleis, Costums, Procediments i Principis. Per exemple, el Codi del Rei Hammurabi, no n’ha quedat cap rastre en el genoma humà…

Durant milions d’anys, la gent va emmagatzemar la INFORMACIÓ en un sol lloc: el CERVELL.

Fins l’aparició de l’ESCRIPTURA en la Revolució Agrícola, a través dels números, de les matemàtiques… el cervell humà és incapaç de pensar a través de conceptes com la relativitat o la física quàntica, com ajuda de sistemes externs de processament de dades, per tant, una persona que vulgui influir en les decisions de governs, organitzacions, etc. Ha d’aprendre a parlar en xifres, traduir numèricament, aspectes como ara el llindar de la pobresa, nivells de benestar o índex de credibilitat.

L’ESCRIPTURA  va néixer com a serventa de la CONSCIÈNCIA HUMANA, però poc a poc s’ha anat convertint en el seu amo… Pel·lícules de Ciència Ficció com Matrix i Terminator, ens parlen d’un dia en què l’escriptura binària s’allibera del jou de la Humanitat. Quan els historiadors intenten recuperar el control de l’escriptura real, ella respon intentant eliminar la raça humana.

En la Història no hi ha justicia. Les jerarquies fan una discriminació injusta. Les habilitats s’han d’educar i desenvolupar i com “jugar la partida” amb regles diferents.

El joc econòmic està condicionat per restriccions legals i barreres invisibles extraoficials: interessos creats, la millor manera de marginar un grup humà com ara dones, jueus, gitanos, negres… és convèncer a tothom que aquelles persones són una font de corrupció.

Els òrgans no han evolucionat a cap objectiu i la manera com els utilitzem canvia constantment.  Els imperis no funcionen. A la llarga no és possible governar de manera eficaç sobre un nombre molt gran de pobles conquerits.

Encara que es pogués aconseguir, no s’hauria de fer, perquè els imperis són motors malèfics de destrucció i explotació. Tot poble té dret a l’Autodeterminació, i no hauria d’estar sotmès al poder de cap altre poble.

També des de la Revolució Agrícola veiem que el primer efecte sobre la RELIGIÓ va ser que les plantes i els animals van passar de ser membres iguals en una taula rodona espiritual a ser propietaris dels Humans. La majoria de la mitología antiga és, de fet, un contracte legal en què els Humans prometen devoció eterna als déus a canvi del domini sobre les plantes i els animals.

Des de la perspectiva eterna, totes les pors i tots els desitjos mundans són fenomens efímers i sense sentit.

  • La religió es pot definir com un sistema de normes i valors humans que es basa en la creença d’un ordre sobrehumà.
  • Les religions mantenen que hi ha un ordre sobrehumà que no és el resultat del caprici o les decisions dels humans.
  • Basat en aquest ordre sobrehumà, la religió estableix regles i valors que considera obligatori observar:
  1. Fomentar un ordre sobrehumà universal que sigui veritat sempre i a tot arreu.
  2. Insistència d’escampar aquesta creença a tothom. Universal i Proselitista.

El Comerç, els Imperis i les Religions Universals han acabat situant gairebé tots els Sàpiens de tots els continents en el món global on vivim avui.

Tot moment de la història és una CRUÏLLA. Només hi ha un camí que vagi del Passat al Present, però cap al Futur hi ha una infinitat de camins que es bifurquen… però a vegades la Història agafa rumbs inesperats.

Estudiem la Hª no pas per saber el futur sinó per eixamplar els nostres horitzons, per entendre que la nostra situació actual no és natural ni inevitable i que, per tant, davant nostre tenim moltes més oportunitats de les que imaginem:

  • LES SABEM APROFITAR?

Cada cultura defineix el que és bo d’una manera diferent i no tenim cap eina objectiva que ens permeti jutjar-la:

  • ELS VENCEDORS ESCRIUEN LA HISTÒRIA?

Les dinàmiques de la Hª no van dirigides a millorar el benestar dels Humans, igual que l’evolució, la Hª deixa de banda la felicitat dels organismes. Els Humans, normalment, són massa ignorants i febles per influir en el curs de la Hª en benefici propi.

LA REVOLUCIÓ CIENTÍFICA, aproximadament cap al  1.500 dC, va admetre la seva ignorància, va fer observacions i a través de les matemàtiques, va adquirir un nou potencial.

Per arribar a la REVOLUCIÓ INDUSTRIAL, on la pobresa, les malalties, les guerres, la fam, la vellesa i la mort no eren el destí inevitable de la Humanitat. Eren els fruits de la nostra ignorància.  El CAPITALISME (producció – crèdit – confiança en el futur) és un altre paràmetre com el MERCAT LLIURE, ja que l’Estat i el Mercat es van acostar a la gent amb un oferiment que no es podia rebutjar : “convertiu-vos en individus = caseu-vos amb qui volgueu sense demanar permís als pares. Agafeu les feines que us agradin, encara que els vells de la comunitat arrufin el nas. Visqueu on vulgueu, encara que no pugueu anar cada setmana a l’àpat familiar. Ja no depeneu de la família, nosaltres, l’Estat i el Mercat ens ocuparem de vosaltres. Us proporcionarem menjar, habitatge, formació, salut, benestar i feina. Us proporcionarem  pensions, assistència mèdica i protecció”.

  • L’ALLIBERAMENT DE L’INDIVIDU TÉ UN PREU?

En només dos segles ens han convertit en INDIVIDUS alienats. El canvi és incessant. La guerra s’ha convertit en una opció menys rendible, la pau ha començat a ser més lucrativa que mai…

Però:   – N’APRENEM DE LA HISTÒRIA?

 

 

 

Bibliografia:  Mircea Eliade               EL MITE DE L’ETERN RETORN

Yuval Noah Harari      SÀPIENS, Una breu Hª de la Humanitat

Jordi Bilbeny                INQUISICIÓ I DECADÈNCIA

Pel·lícula  :  MATRIX

Música :      Una meditació amb música de BOLS TIBETANS