Programa del dimarts 5 de Març del 2019

Els éssers humans volem ser lliures i moltes revolucions s’han dut a terme encapçalant aquesta paraula: LLIBERTAT.

És més, el primer article de la Carta dels Drets Humans de l’ONU, en parla i diu: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.”

La llibertat és un dret fonamental, alienable a la persona. Donada la seva importància i que la seva vulneració ens pertorba d’una forma contundent, la sabem gestionar?.

Jo dic que la llibertat sense valors no és possible, perquè sempre s’ha de tenir en compte la llibertat de l’altre, la meva acaba quan comença la de l’altre. Doncs sí, ser lliures no vol dir fer el que ens passi pel cap, vol dir decidir dintre d’uns marges marcats pel respecte, l’honradesa, la bondat, l’amor; vol dir cuidar-nos els uns dels altres i tractar-nos de forma fraternal com diu la carta dels drets humans.

I és que ja està definit en el principi del dany, un dels principis de llibertat: hom pot fer el que vulgui sempre que no faci mal als altres.

A vegades vivim lliures dins d’un engany. Per ser lliures hem de tenir la capacitat de triar entre un ventall de possibilitats. Però si, sol passar que ens ratifiquen la capacitat d’escollir i resulta que ens deixen només una mostra, un camí a triar, llavors no estem en llibertat, estem en una dictadura.

Viure en llibertat vol dir no esser esclau, no tenir cadenes, no viure en esclavitud i a vegades el que més ens lliga es la nostra própia ment amb les pors i creences limitants

O també vivim una llibertat enganyada quan ens donen a triar i opinar en una informació retallada o esbiaixada.

Llibertat vol dir permetre-ho tot? Jo crec que moltes vegades aquesta paraula també s’utilitza quan algú vol justificar el injustificable. Per exemple, triar una forma de vida autodestructiva dins les drogues, és a dir, vulnerar-se un mateix. Aquí és el valor de l’autoestima el que es veu afectat.

El que és cert, és que aquest bé tan preat i que al llarg de l’història, les diferents societats l’han defensat amb sang, la justícia per castigar als malfactors que no viuen amb valors, els priva d’aquesta.

D’una manera o altra la llibertat i els valors sempre estan lligats i aquests són els que no ens permeten passar a llibertinatge.

He utilitzat la llibertat d’expressió per fer aquest guió i ho he fet amb la convicció de despertar el valor de la racionalitat a l’hora de reflexionar-hi.