Tots els canvis comencen per un canvi de percepció i la decisió de cadascú de nosaltres de canviar. De l’individual al col·lectiu. Aquesta és l’autèntica revolució, la conscienciació individual, dels valors de vida que tenim, del que decidim en el nostre dia a dia, aquelles coses quotidianes com la roba que portem, el menjar que preparem, els articles que comprem… són la clau per al canvi global. Si en els nostres actes quotidians li posem aquella consciència de respecte cap a nosaltres, la nostra comunitat i entorn, la natura i el medi ambient, podem aconseguir i revertir el procés actual de devastació, egoisme i avarícia.

I sí, tot comença a casa, en com ens cuidem nosaltres i als nostres, quina energia hi posem, com eduquem els nostres fills en hàbits saludables de vida; de com cuinem i quins aliments decidim escollir i de la seva procedència, de quina forma netegem i amb quins productes; a on decidim posar la nostra energia vital, amb què i amb qui. Sembla com si la casa o el nostre espai personal íntim no li donéssim la presència i importància que es mereix. Com deia Confuci: si volem canviar el món, primer canvia tu, fes canvis a casa teva i al teu entorn.

En una societat on tot està cada vegada més internacionalitzat, que cada vegada més les empreses estan en mans de poques persones que s’enriqueixen més, el canvi va més en la direcció de l’autogestió màxima possible dels nostres recursos en comunitats i en les decisions de compra i de vida respectuoses i sostenibles que fem cadascú de nosaltres.

Ens adonem que les empreses capitalistes s’enfoquen en l’afany de lucre i la competència, és a dir, l’èxit es mesura en termes de benefici i diner. I és que els diners en sí mateixos són un mitjà i no un objectiu. Hem perdut la perspectiva que la moneda es va crear per satisfer les necessitats humanes bàsiques d’intercanvi equitatiu.

Un altre dels eixos, doncs, és entendre l’èxit d’un altra forma, enfocat al bé comú, amb uns valors de fons de solidaritat, dignitat, sostenibilitat, justícia social, honestedat i respecte. El nostre sistema econòmic capitalista està basat en produir i consumir per generar beneficis econòmics, no té en compte a la persona, les seves hores de descans i necessitats personals, el suport al naixement i criança, percep la persona com a agent productiu. Això genera el consum desmesurat, el poc respecte en els recursos limitats de la terra que ens ofereix gratuïta i generosament, i fomenta l’avarícia de la possessió de terres i recursos.

Hem de sintonitzar amb el minimalisme i la simplicitat. Amb el “menys és més”. A la nostra casa, en el nostre entorn, el que comprem i consumim que sigui el just i necessari. Aquesta consciència es aporta a més de claredat mental i espais lliures, sense entrebancs on l’energia flueix, una forma de viure respectuosa amb els recursos limitats, des de la roba i el menjar fins a l’aigua o la llum. Les pistes cap al minimalisme i la sostenibilitat queden emmarcades amb les 7 R (abans 3):

Reflexionar per prendre decisions informades sobre consum responsable i plantejar-nos si realment ho necessitem o no.
Rebutjar els productes que tenen gran impacte ambiental o són tòxics.
Reduir per comprar el que sigui just i necessari.
Reutilitzar per allargar la vida útil dels productes, aprendre a donar-li un segon ús o reparar-los.
Reciclar per separar els residus perquè puguin ser utilitzats com a matèria primera.
Redistribuir per minimitzar les diferències entre països pobre i rics, fomentant l’autogestió, el consum de proximitat.
Reclamar perquè com a ciutadans tenim dret a participar i reclamar en decisions governamentals sobre medi ambient.

El canvi el trobem en prendre decisions informades sobre la nostra vida en benefici de tots els éssers i l’entorn natural i social. Es tracta de canviar de punt de vista, un canvi de consciència que ens porti a noves actituds, nous pensaments, nous valors i nous sentiments.

I escullo la frase de Gandhi per acabar aquest guió, per reflexionar i posar consciència a les nostres accions:

Cuida els teus pensament perquè es tornaran paraules.
Cuida les teves paraules perquè es transformaran en actes.
Cuida els teus actes perquè es convertiran en hàbits.
Cuida els teus hàbits perquè forjaran el teu caràcter.
Cuida el teu caràcter perquè crearà el teu destí. I el teu destí serà la teva vida.

CANÇONS:
Money Money Money, Cabaret https://www.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU
What a wonderful world, Louis Armstrong https://www.youtube.com/watch?v=CWzrABouyeE

LLIBRES I RECURSOS:
Web Relevo/Reciclamos contigo: https://relevocontigo.com/las-7-r-del-consumidor-ecologico-2/
Residuo cero en casa, Bea Johnson
Mejor sin plástico, Yurena González
La economía del bien común, Christian Felber: https://www.youtube.com/watch?v=Wz2OUD3ILzk&feature=youtu.be
“X un bon clima”, Generalitat de Catalunya: http://cads.gencat.cat/es/detalls/detallpublicacio/X-un-bon-clima.-Calculadora-de-carboni.-Una-guia-daccio-contra-el-canvi-climatic-00001
Web de la Mar Figueres: www.simplicidadcreativa.com
Associació per a una vida sostenible: http://opcions.org/
Ecoblog Nonoa: https://www.ecoblognonoa.com/residuo-cero-zero-waste/
L’Ofici de viure – “El minimalisme” https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/lofici-de-viure/el-minimalisme/video/6017626/