El dolor, podem evitar-lo? I el patiment?

Definició de DOLOR: El dolor és un senyal del sistema nerviós que alguna cosa no funciona bé. És una sensació desagradable, com una punxada, picada, o malestar. El dolor pot ser agut o sort. Pot ser intermitent o ser constant. Pots sentir dolor en algun lloc del cos, com l’esquena, l’abdomen, el pit, pelvis…O pots sentir dolor generalitzat, pot ser puntual o pot ser crònic.

Per la meva experiència, s’aguanta el dolor. Algunes vegades arriben a proporcions que ja no es poden ni moure i llavors la persona com que el seu cos l’obliga a parar, acudeix al metge i/o als fàrmacs, o altres alternatives, per pal·liar el dolor. Cada vegada més, hi ha gent que es pregunta, què m’està passant i per què? Entendre és primordial per poder sanar. És bàsic posar eines per prevenir el dolor, en la medicina xinesa és té molt en compte.

També hi ha el dolor l’emocional, el poder que tenen les paraules de ferir-nos profundament. No podem menysprear la relació que hi ha entre el cos i la ment. Quan ingerim un aliment, i tenim un disgust, aquesta emoció o sentiment, el nostre cervell ho guarda, per tant, ho somatitzem, per exemple: l’aliment no el podrem digerir, ens pot fer mal la panxa, o ens pot provocar acidesa, o podem tenir diarrea, o vomitar… Busca una compensació biològica, podem pensar que és l’aliment, o podem pensar que és el disgust, o tot alhora? Llavors el que ha guardat el cervell, què passarà cada vegada que jo torni a sentir aquest disgust, com creieu que reaccionarà el meu cos? Doncs aquest exemple, podria ser en qualsevol malaltia. Les paraules, els fets, la ràbia, l’odi, el ressentiment…poden crear molt de dolor.

Per el tractament del dolor, ens ajudaria a fer-nos preguntes com, què és el que jo crec sobre el que m’està passant? Com em sento? Com visc la meva vida diària? Què estic aprenent? En què ha canviat la meva vida? El meu entorn com reacciona quan tinc aquest dolor? En què està impedint la meva vida? És important, la revisió dels sentiments. I així quan tenim la informació, la podem canviar. També hi ha la part postural, els hàbits que agafem: en caminar, en seure, en dormir, en treballar… Segons la feina, en què t’afecta … Quin tipus d’alimentació li va més bé al teu cos? Quin esport practiques per millorar aquest estat? Observem si tenim espais d’esbarjo, amistats i/o família per poder compartir; per un mateix, espais per tots els sentits, que produeixin felicitat.

Com ho podríem solucionar, ja ho hem anat dient que ho hem de fer tant físicament, com emocionalment. La resiliència, és la capacitat humana de superar traumes i ferides, sortint enfortits dels obstacles de la vida. És per enfocar el que sentim, amb amor. Com ens anem adaptant, com ens anem tractant a nosaltres mateixos i com ens mimem.

 

“Nadie elige la disfunción, el conflicto, el dolor. Nadie elige la locura. Ocurren porque no hay suficiente presencia para disolver el pasado, porque no hay suficiente luz para disipar la oscuridad. No estàs plenamente aquí. Aún no has despertado del todo. Entre tanto, la mente condicionada dirige tu vida.” Del llibre “El poder del ahora” Eckhart Tolle.

Llibres recomanats “la enfermedad como camino” T. Dethlefsen i R. Dahlke“Vostè pot  sanar la seva vida”, “El poder està dins teu” Louise Hay.