Volem sempre tenir raó?

Guió de l’Eva Aixelà per el programa del punt de l’interrogant del dia 5 de març de 2024.

Podria aprofitar aquest moment per respondre directament a la pregunta d’avui i dir:

– Si, sempre volem tenir la raó.

I així satisfer la meva necessitat de tenir-la, de ser coherent amb la primera proposta neural que m’ha vingut i donar per tancat el tema.

Veig el voler tenir la raó com una manera de mantenir la coherència automàtica amb una mateixa. Si jo penso el que penso doncs aquesta és la resposta coherent per mi.

I aquesta resposta la genero des de la meva manera limitada d’interpretar la realitat que em proporciona la meva ment, basada en els meus filtres mentals i la supervivència.

I clar, cada una de nosaltres tenim la nostra manera d’interpretar en automàtic i des d’aquí ens posicionem amb una opinió o una altra. Sinó aniríem perduts, sense cap guia interna per moure’ns per la vida.

I aquest automatisme vetlla per la teva supervivència i en molts moments et dona bons resultats, però…

Tot el que dones com a única possibilitat és el millor per a tu, per les teves relacions, els teus projectes, per la teva vida en general?

Hi ha alguna veritat absoluta que mantens i no t’ajuda a avançar?

El gran què és poder aturar-nos davant aquest mandat autoritari de la nostra ment i fer una reflexió més amplia sobre allò que està succeint. Mantenir la opinió si segueixes creient que és la correcte o fer un gir en els teus arguments, qüestionant la teva coherència.

Això passa potser per buscar una posició més neutra, potser en posar-nos en la pell de l’altre o simplement veure com et va la vida mantenint aquesta raó única i absoluta.

A qui fallaràs si et permets modificar la teva opinió? Quines implicacions pot tenir pensar d’una manera diferent? Què creus que està en joc?

Els teus filtres mentals estan condicionats entre d’altres per el teu sistema familiar, i aquí tornem a estar en els aspectes que operen a nivell inconscient per assegurar la teva pertinència a el teu clan a través de la lleialtat a la manera de funcionar.

Fent aquest guió també he sigut conscient d’aquells moments en que busques que et contradiguin. Si, sembla estrany, ja no vols que et donin la raó, i això et pot donar un descans o continuar amb la teva idea inicial malgrat que la opinió dels altres sigui contraria a la teva.

Et sonen moments com aquests o similars?

– Aquesta roba em queda fatal! – El meu projecte no és prou bo!

I necessites escoltar:

– No dona, et queda molt bé. – Tens un bon projecte.

També pot passar que necessitis que et reafirmin el que dius, i així continuar tenint la raó malgrat que et faci sentir malament, i mantenir la teva coherència amb el que creus del teu cos o la teva feina, en aquest cas.

Voler tenir la raó sembla intrínsec en l’humà, lligat a la supervivència i a la veu de l’ego. Vols el millor i el que penses creus que ho és, perquè és tracta de la teva opinió i et sembla que d’aquesta et va la vida.

Quines opinions i accions repeteixes i et vols començar a qüestionar?

Cançó:

Reason to Believe – Rod Stewart

Si t’escoltes el suficient,

trobaria una manera de creure que tot és veritat(…..)

Tot i així buscaria una raó per creure.(…..)

Si et donés temps per canviar d’opinió,

intentaria deixar tot el passat enrere.(…..)

Encara busco per trobar una raó per creure(…..)

Llibres:

Amar lo que es (Byron Katie)

Las 7 lleis espirituals de l’èxit (Deepak Chopra)

Pensar amb claredat (Shane Parrish)