Que és la felicitat?
És una pregunta que tots hem formulat algun cop a la nostra vida. Com deia Sèneca en la seva obra ” De vita beata”, tots els homes volem viure feliçment. Aspirem a ser feliços i per això intentem descobrir que és.
Però cada persona té la seva resposta, una definició de felicitat sempre diferent, i és precisament aquestes diferents opinions davant d’una qüestió tan transcendental en l’existència de l’ésser humà és una de les raons de l’aparició de l’ètica a l’antiga Grècia.
Són molts els pensadors que al llarg de l’historia han reflexionat sobre els secrets de la felicitat i com aconseguir-la.
Heus aquí algunes d’aquestes opinions i quina encaixa millor amb tu:
BUDA GAUTAMA : No hi ha camí a la felicitat; la felicitat és el camí.
SOCRATES: El secret de la felicitat no es troba en la recerca de més, sinó en el desenvolupament de la capacitat de gaudir de menys.
PLATÓ L’home que fa que tot el que el porta a la felicitat depèn d’ell mateix, ja no dels demés, ha adoptat el millor pla per viure feliç.
ARISTÒTIL: La felicitat depèn de nosaltres mateixos.
LAO TZE: Si estàs deprimit, estàs vivint el passat. Si estàs ansiós, estàs vivint el futur. Si estàs en pau, estàs vivint el present.
GROUXO MARX, em sembla : Ésser feliç significa autorrealitzar-se. Per això mateix ens hem de conèixer perfectament i saber que volem.
IMMANUEL KANT: La felicitat; més que un desig, alegria o elecció, és un deure.
FRIEDRICH NIETZSCHE : Quan experimentem que la força augmenta en nosaltres, i ens sentim amb molta vitalitat, quan comprovem que hem superat allò que ens oprimia, és quan som feliços.
HENRY DAVID THOREAU: La felicitat és com una papallona, quan la persegueixes, més s’allunarà. Però si poses l’atenció en altres coses, vindrà i suaument es posarà sobre la teva espatlla.
JOSE ORTEGA Y GASSET: La felicitat és la vida dedicada a ocupacions per les quals cada persona té una singular vocació.
CHANNON: La felicitat no pot ésser genèrica, lineal, constant …. és impossible. Doncs el gènere humà necessita de contrastos al seu cervell per poder percebre aquest tipus de sensacions.
Heus aquí el nostre interrogant d’avui.