Tothom és avui dia més o menys conscient de la importància que tenen les emocions en la vida dels humans. Els terapeutes ens diuen que hem d’escoltar les nostres emocions, que son importants per a la salut i el benestar de les persones.

Les emocions sovint passen per davant de les raons, tenen més força que la lògica racional, son molt més potents a l’hora de moure’ns. Els experts en màrqueting saben perfectament que és molt més efectiu apel·lar a les emocions que a la raó per empènyer als consumidors, que les raons racionals fan el paper de justificadors de les decisions que ja han pres les nostres emocions.

El paper de les emocions en el funcionament de les persones és fonamental .

Els científics ens expliquen que la memòria dels fets viscuts és més duradora quan més intensa és l’emoció associada. La memòria dels ordinadors funciona com un armari amb calaixos os es guarden peces d’informació i un índex que recull en quin prestatge/ calaix tenim guardada cada clau, cada peça d’informació. La memòria dels ordinadors pot resultar infal·lible perquè si tens correcte l’índex i el segueixes, trobaràs les peces d’informació amb tota seguretat, però si perds l’índex no podràs fer absolutament res.

La memòria humana funciona de manera ben diferent, connecta les peces d’informació en una mena de malla multidimensional i multiconnectada, les neurones son el material del que està feta aquesta malla. A l’ordinador és una agulla magnetitzada o un làser qui escriu les peces d’informació al disc dur o al CD, al cervell son les emocions que fan la funció de làser, son elles les que escriuen a les neurones quines peces s’han de connectar, com i sota quina estructura. Quan sentim una melodia familiar i aquesta evoca records, vivències de la infantessa, fins i tot olors estem utilitzant el mecanisme anteriorment descrit, la peça d’informació musical porta associat dins les nostres xarxes neuronals altres peces d’informació (imatges, olors, sentiments…), quan tires d’una aquesta crida a les altres.

Les emocions tenen un paper i una rellevància encara superiors a les tasques de enregistrament memorístic. Si ens trobem de nit en un bosc i sentim soroll d’animals que s’acosten panteixant, segurament ens posarem alerta davant d’un potencial perill. El nostre cor augmentarà els seus batecs per a impulsar més sang i oxigen a la musculatura que haurà de fer un consum extra d’energia si vols sortir corrents d’aquesta situació de perill, per que el cor augmenti el seus batecs ha de rebre una ordre del cervell, aquesta ordre no és directe cervell-cor sinó que neix d’un impuls elèctric que alhora excita les càpsules suprarenals i aquestes produeixen adrenalina.

L’adrenalina produeix entre altres, aquests efectes en el cos humà: Augmenta el ritme cardíac, augmenta la freqüència de respiració, increment d’oxigen i glucosa als músculs i al cervell que provoca un increment temporal en les capacitats físiques i mentals en l’individu, també dilata la pupil·la per a tenir una millor visió. Tot el que necessitem per fugir d’un perill.

El só dels animals ferotges que sentim (o creiem sentir) produeix una emoció de por, aquesta emoció és processada pel cervell i aquest ordena iniciar el procediment de fugida immediata al cos, enviant adrenalina al sistema.

Seguint amb el símil dels ordinadors, les emocions tenen el mateix paper que les icones de Windows, en sí mateixes no son més que símbols en el tauler de comandament, no tenen entitat física, però si els cliques amb el ratolí disparen processos, envia un document a la impressora, posa en marxa el reproductor de vídeo o audio, etc. Les emocions humanes semblen complir la mateixa funció de disparadors de processos siguin bàsics com la fugida o complexos com les relacions humanes. Sense emocions, seriem com un ordinador sense icones ni cap element per a interactuar.

Per finalitzar, abans hem parlat de les xarxes neuronals, les connexions (sinapsis) conformen paquets complexos d’informació i memòria que configuren el nostre aprenentatge, la conducta i la resposta eficaç davant de qualsevulla situació, paquets construïts amb emocions i despertats o cridats amb emocions, per això son tant i tant importants en la nostre existència.


Escolta de nou el programes anteriors…..

CONNECTA