Guió de Rosa Puertas pel programa del 2 de març.
Avui, al PUNT DE L’INTERROGANT, ens plantegem una temàtica nova, dins de la Filosofia i la investigació , per revisar conceptes, qüestionar PER QUÈ fem el que fem, o no fem… La curiositat, el qüestionar-ho tot, ens porta a diferents maneres de fer i pensar, per trobar noves preguntes amb conclusions inesperades… o no tant. Parlar de les coses que ens igualen a tots, como ara QUÍ SOM? Som les coses que fem i les decisions que prenem, en un món que estem envoltats de molta opinió i on sempre jutgem als altres. Aquí no jutjarem la gent, els nous investigadors, els historiadors… : ELS ESCOLTAREM.
Ens toquen nous reptes i no repetir etapes, fer coses diferents i saber quan ja no és el moment de fer segons què i fer-ne d’altres.
El passat no es coneix quan succeeix , sinó que es construeix més tard, quan s’escriu. També sabem que la història l’escriuen els vencedors… com una raó d’Estat. I què no faria aquest Estat, per donar una pàtina de versemblança definitiva a una mentida productiva? Fins avui, S.XXI.
Constatem que l’obertura de nous canals d’informació i l’accés dels ciutadans, nosaltres, a aquests canals ha fet prendre consciència de la volatilitat dels materials amb que s’elabora el relat oficial en temps present i del mal costum que té el poder de prescindir de la veritat per intentar conduir l’opinió pública cap allà on li convé. I hem entès que si el present és susceptible d’adulteració, el passat no està exempt de contenir falsedats malintencionades.
- CREIEU que el poder no fa concessions a la realitat: la modula, la manipula, la transforma al seu antull i la serveix al públic de la manera que li pot fer més servei o li reporta més beneficis?
- CREIEU que se’ns pot haver aplicat la censura a la nostra història, especialment a partir del S.XVI ?
- CREIEU que tant la monarquia espanyola, com l’Església, va estar ajudada per la INQUISICIÓ per portar a terme un frau històric, un engany que convingués als seus interessos i a la glòria del seu Imperi…. el CASTELLÀ?
La història és una disciplina intel·lectual que exigeix rigor i una dedicació ingent. Llegir és pensar. I llegir la història és pensar la història.
- PENSEU que hi han hagut veritats preconcebudes i intocables, que ha afectat la supervivència de la nostra Llengua i Cultura?
- PENSEU que conscient o inconscientment els catalans com a poble hi ha col·laborat, degut a una submissió imposada?
Aquesta temàtica parla de NOSALTRES, i de que estem en un moment important de la nostra història com a poble, junts i respectuosos amb els altres pobles i nacions, que ens podem redescobrir des d’ON VENIM.
Rosa Puertas
Arenys de Mar 2 de març 2021
BIBLIOGRAFÍA:
“BREVISSIMA RELACIÓ DE LA DESTRUCCIÓ DE LA HISTÒRIA” – Jordi Bilbeny
“INQUISICIÓ I DECADÈNCIA “ – Jordi Bilbeny
“VALÈNCIA, CAPITAL DE LES ESPANYES I SEU DELS REIS CATÒLICS “ – Pep Mayoles
“EL FET NACIONAL CATALÀ A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA” – Fèlix Cucurull
DOCUMENTALS:
“ENIGMA CERVANTES” – David Grau i Jordi Bilbeny https://youtu.be/9Ow7iQs18P8
MÚSICA:
Mateu Fletxa el Vell : Amanides LA BOMBA https://youtu.be/lGMQ9k8rdl0
LA NEGRINA, cançó “N’Eulàlia vol gonella, Bernat” https://youtu.be/jajO4ZiLSAY
Podeu seguir el programa en directe a: https://www.facebook.com/watch/
Podeu seguir el programa en diferit a: https://www.facebook.com/radioarenys/videos