EMIGRACIÓ-IMMIGRACIÓ: SOM FORASTERS A TOT ARREU ?

Guió de Rosa Puertas per el programa de ràdio “el punt de l’interrogant” del dia 26-11-2024

MIGRACIÓ, des dels albors de la Humanitat, igual que els passa a molts animals, l’Home ha hagut de migrar d’un lloc a l’altre, especialment per a sobreviure a condicions climàtiques adverses, sequeres, inundacions, massa fred o massa calor, o bé empesos per pobles més agressius que els hi ha pres els assentaments.

Guerres tribals des de la Prehistòria, passant per la Història Antiga i fins als nostres dies, la Humanitat ha hagut de MIGRAR.

Avui dia veiem que el Capitalisme, la Globalització i la Tecnologia ens ha apropat. Des de l’últim racó del nostre planeta se sap COM ES VIU a l’anomenat PRIMER MÓN, i no importa arriscar la SEVA VIDA per arribar-hi.

Els que anomenem Tercer Món, són països amb una llarga història de colonització i de guerra, alguns, malgrat que posseeixen riquesa en recursos naturals, actualment estan en situació precària.

El Capitalisme és el millor sistema per generar riquesa. A la vegada, és el principal sistema per generar DESIGUALTATS.

Creiem que la EDUCACIÓ no sols és adquisició de coneixements, sinó la porta al pensament crític, sense el qual no és possible posicionar-se en el món en relació amb altres persones ni a un mateix, i la capacitat que ens permet raonar, analitzar, sintetitzar i avaluar conceptes, i ens fa lliures de qualsevol manipulació.

Aspecte esencial en una societat de la “POSTVERITAT” i les falses noticies que afecten a tothom.

– En aquest moment, DONEM AQUESTES EINES?

– A l’Escola amb aules d’acollida plenes. DONEM PROU RECURSOS a uns mestres desbordats per la diversitat llingüistica a les aules?

La gestió de la immigració és un tema molt complexe, no ens refiem de les solucions fàcils del bonisme ni de les que diuen els de l’extrema dreta.

– Cal donar a conèixer el Servei Públic en tota la seva complexitat?

– Què necessitem modificar de la política (institucional) per recuperar la confiança?

– El sistema de cooperació funciona bé?

Per una altra part, sabem que a Europa, principal destí dels principals fluxes migratòris, la població envelleix, el que porta a una demanda brutal d’unes 25.000.000 de persones per fer el recanvi poblacional. I ens preguntem

– La immigració per què ens crea POR?

– Són cultures diferents i temem perdre el que tant ens ha costat i el procés que hem fet de tots aquests segles de millores socials, científiques, també hem tingut moltes guerres  econòmiques i de poder, però ens cal defensar la “nostra” DEMOCRÀCIA?

– Ens poden prendre el treball, la societat del benestar… ?

– Les noves poblacions podran votar i canviar el sistema demogràfic que hem tingut fins ara?

– Els “penúltims” no volen que entrin els “últims”, és una afirmació cruel?

– Seria una bona política aquella que regulés la entrada d’immigrants, no perquè sigui quelcom negatiu, sinó perquè la població abocada a la immigració HAURIEN DE TENIR FUTUR EN ELS SEUS PAÏSOS?

Curiosament, en aquest guió, no ens hem pogut aturar a l’emigració de gent preparada, i que ha trobat el seu lloc en societats desenvolupades. Aquesta gent no emigra, se’n va per raons econòmiques i per ampliar horitzons amb nous aprenentatges. Però amb el perill del desarrelament, ja que com diu Carme Castellanos en el seu llibre “… amb el temps entendria que mai es torne, sempre es va, aixís com els que tornen, mai són els mateixos que partiren”.

LES DUES CARES DE JANUS, el déu que simbolitzava el trànsit, el que protegía l’anada i el retorn. Tot plegat ens generen moltes preguntes que esperem esbrinar aquest vespre.

Rosa Puertas

Llibres:

LES DOS CARES DE JANUS de Carme Castellanos – (Adiadicions.Cat)

L’ANALFABETA: Ahir d’Agota Kristof – (Amsterdam llibres)

ELS DE FORA I ELS D’AQUÍ de Norbert Bilbeny – (La Magrana)

KUDIELELA: L’EDUCACIÓ COM UNA OPORTUNITAT PEL CANVI A L’ÀFRICA. – Treball de Recerca, Institut Pedralbes de Barcelona Autors: Martin Huisman Espada i Ona Vilanova Vilalta

Pel·lícula : EL 47 (2024) – Marcel Barrena

EL JARDINERO FIEL (2005) – Fernando Meirelles

Música: CLANDESTINO – Manu Chao

BSO El Jardinero Fiel