Com sobreviure en època de crisi?

Guió de Àssum Vitòria per el programa del punt de l’interrogant del dia 8 de març de 2022.

Com sobreviure en època de crisi?


Hi ha fets que no s’esdevenen mai si abans no han estat somiats, imaginats. No podem sobreviure a cap època sobretot de crisi si abans no ho somniem.
La crisi l’hem de veure com una oportunitat per posar a prova la nostra voluntat per sobreviure, perquè hi ha capacitat de tornar al nostre estat inicial i transformar-ho en una cosa positiva i bella, i d’això se’n diu resiliència. Sobreviure malgrat tot.
Crisi, perill, els xinesos i japonesos en diuen a la crisi perill i oportunitat.


El passat només existeix en el nostre cap.
Si estem en crisi, la podem veure de diverses maneres. Hi ha crisis existencials, econòmiques, sanitàries.


Quan hi ha una guerra, es genera una crisi sense precedents i costa molt més sortirse’n.
També hi ha l’oportunitat de tenir la visió de viure la crisi com una flor, que és una anècdota molt interessant, potser a fora de joc, però que crec que per èpoques de crisi val la pena tenir-ho en compte, hi és en l’observació de la natura; les plantes, les flors neixen de la terra, són pures i perfumades i extreuen de l’adob tot allò que els hi és útil i saludable per a viure i sobreviure i amb tot no permeten que les coses agres de la terra les embruti. En canvi, donen frescor amb el seu perfum i els seus pètals ens alegren la vista. Viu, la flor, rebutjant el mal que ve de fora.


Tal vegada ens toca aprendre de les flors.


Ens cal procurar viure com les flors.


També la crisi és un factor que ens ajuda a créixer, sobretot en tenir una visió més àmplia de la vida, i fora bo que malgrat que vinguin a mal dades, conservar el nord i no abaratir el somni, tal com ens diu la cançó del Lluis LLach, que a la mitja part escoltarem una estoneta.

Estimat oient, com vius tu les crisis que ens toca pasar?