Guió de Fina Trullàs per el programa de ràdio “el punt de l’nterrogant” del 12-10-2021


La infància és un punt de partida d’una cursa de llarga durada, la vida.
Les persones, la societat… són coherents amb aquesta afirmació?


La definició d’infància s’ha dit de moltes maneres, per exemple: persona a mig fer, el que no parla, adult immadur… Són prou respectuoses aquestes definicions de la societat vers els infants?


Definim aquest procés d’infància fins a la pubertat? Tothom madura de la mateixa manera?

Deixem que els nens i les nenes pensin, decideixin… sobre el futur de la societat o només els adoctrinem? Haurien de fer o deixem que sentin el que han de fer? Poden fer aprenentatges significatius? Poden fer processos d’aprenentatges qualitatius, quantitatius, motivadors, interessats per aprendre implicar-se en aquest món social que ben aviat en formaran part com adults…


Qui pacte els drets i deures que tenen els adults respecte als infants i viceversa??? I dins el nucli familiar, les comunitats educatives, la societat?


Durant aquest període d’infància, els nens i nenes adquireixen rols, conductes, comportaments, aprenentatges, control de les emocions… que els ajudarà a entrar en les relacions socials, cal esperar a l’edat adulta per formar part d’aquesta societat de manera activa i participativa?…


La resiliència juga un paper important en els primers anys de vida, en aquest període, parlem de la resiliència primària. Ens ajuda a tenir els recursos i les estratègies necessàries per enfrontar les adversitats de la vida personal i social…


Al llarg de la història hem pogut veure, llegir i escoltar… com els infants han jugat un paper o altre dins de cada cultura o societat… Tanmateix a dins de les famílies, als centres educatius, centres residencials, passa el mateix?


Els nens i nenes juguen un paper a l’hora de decidir sobre la seva protecció, efectes, educació?


Una infància, protegida, de bons tractes, afectuosos i una bona qualitat educativa garanteix el futur de la societat actual?


Tanquem els ulls i ens imaginem… Nosaltres quan eren petits, els nostres propòsits, les nostres il·lusions, la manera de veure la vida… hem pogut realitzar algun desig dels que ens vàrem imaginar?


Amb ulls de nens i nenes com dibuixariem aquesta societat?

www.finatrullas.com