Guió d’Eva Aixelà per el programa del punt de l’interrogant del dia 19 d’octubre de 2021

Es probable que aquest interrogant que obrim avui t’hagi portat directament a pensar en el passat.

Vols dir que no volien parlar del passat aquest del punt de l’interrogant?

Ho dic perquè freqüentment es parla de com les experiències viscudes ens poden limitar en el moment de prendre decisions.

Et pot fer pensar en com ens han dit que el passat condiciona i que alguns cops et pot frenar a través de les creences limitant que tens a nivell inconscient, i que formen part de la teva manera d’interpretar la vida, del automàtic, de la visió limitada i del teu mapa mental.

Però….

El futur també te el poder de limitar-te?

Com et pot limitar una experiència que encara no has viscut?

El futur es pot colar en l’avui?

I tornant directament a l’interrogant d’avui, per què ja estic obrint moltes preguntes relacionades, crec que seria interessant definir la paraula futur i veure si així ens aporta llum a aquest debat que ja s’ha obert a les nostres ments.

La paraula futur té diferents definicions en el diccionari:

  1. Que encara no ha succeït o que és pròxim en el temps
  2. Temps que encara no ha arribat
  3. (I gramaticalment) ens indica que una acció encara no s’ha produït.

Ja només amb aquestes tres definicions, si et pares a reflexionar, veuràs que potser l’interrogant d’avui no té ni cap ni peus. El que dèiem, si no ho he viscut no em pot condicionar ni per bé ni per mal,….., perquè estem parlant del que no ha succeït, no s’ha produït o és pròxim en el temps….O… Potser si em pot limitar encara que no hagi succeït?

Fem un joc, et porto unes reflexiona per entrar més en el tema:

  • Avui, en algun moment del dia, has pensant en el que faries o passaria més tard?
  • Recordes alguna vegada en la teva vida en la que has deixa’t de provar de fer un canvi creient que ja saps el resultat abans de fer-ho?
  • Recordes haver donat algun consell a algú en referencia a un pla de futur?
  • Quantes vegades ho has vist claríssim i has fet un canvi en la teva vida?

Pots recordar algun d’aquests moments i si el que has pensat t’ha condicionat a la decisió final o no,  que aquesta decisió no deixa de ser una acció en el present pensant en el futur.

Segurament, després de les preguntes que t’he fet fa un moment has vist que  en molts moments de la vida has estat vivint el present amb  la mirada i per tan la ment posada en aquest hipotètic futur que no ha succeït, que no s’ha produït…o no.

I…Quin ha estat el resultat?

Quan fas això et desconnectes de l’aquí per creure’t  allò que projectes amb els teus filtres mentals,  segons el que estàs vivint, sentint i interpretant en el moment.

Hi ha una afirmació del científic David del Rosario que em sembla molt aclaridora per aquest tema d’avui:

“El futur no existeix per el cervell, és una projecció del passat, i el passat és a la seva vegada una projecció distorsionada del present”

I ja veus, aquí entra en joc el teu passat, les teves experiències i creences generades del viscut que es projecten en la teva pel·lícula de ciència ficció titulada “futur”.

Així què…El futur et limita?

Podríem també aportar llum apuntant molt per sobre de dues idees científiques i filosòfiques que han marcat  la nostra societat:

Per una banda la que Descartes, Newton i altres en el segle XVII van avalar, la mecanicista, l’univers està regit per lleis previsibles. Van establir una creença que ens diu que les persones no podem influir en els resultats per que  la realitat ja està predeterminada. Tot es matèria. O sigui que no cal pensar més, passarà el que hagi de passar i punt.

I més tard Einstein i el camp quàntic on s’afirma que la realitat varia segons l’observador. La ment subjectiva exerceix canvis perceptibles en el món físic objectiu. Tota matèria és energia i aquesta respon a la teva atenció. O sigui, que tenim el poder de modificar la nostra realitat a traves del pensament i el sentiment decidint on posem el nostre focus.

Segons Joe Dispenza “Per experimentar un canvi, cal observar un nou resultat amb una nova ment”

I amb tot això…

Creus que el futur et limita?