COM HARMONITZO LES EMOCIONS? Guió de Sarah Gaset, per el punt de l’interrogant del dia 12 d’abril de 2022

Busco la paraula Harmonitzar i trobo dos significats que penso que quadren amb el tema d’ avui. Són els següents:

  • Posar diferents coses en harmonia, fer-les compatibles.
  • Les parts o coses que formen un tot s’adapten perfectament entre elles, estan en harmonia.

I això em connecta amb la segona paraula clau de l’interrogant d’avui: les Emocions. Com les definiríem? Sabem que hi ha diferents tipus d’emocions, i que estan vinculades al nostre sentir i a com experimentem la vida. Les emocions estan connectades a la nostra part més primitiva i inconscient. Naixem sent éssers corporals i emocionals  i, normalment, amb el temps i els condicionaments la cognició va agafant protagonisme.

Però què creieu? És important conèixer i saber tractar amb les nostres emocions?

Jo crec que és bàsic, dels primers passos per a poder tenir una bona experiència de vida en aquest camí que ens toca viure. Acostumo a dir que com ens sentim internament i el nostre estat emocional és la base de la nostra vida. D’aquí en surt tot el demés. El punt de partida és un/a mateix/a. Per tant, un/a mateix/a, amb la seva pròpia experiència emocional, física, mental… I, després, després ve la feina, les relacions, els projectes que puguem tenir, etc.

Per tant, sent aquesta una base tan important i que afecta a la resta, no és de vital importància que sapiguem conèixer-nos bé i que ens puguem gestionar de la millor manera possible?

Aquí retorno a l’Interrogant amb el que ens aventurem avui. Parlem que el fet d’harmonitzar implica fer compatibles i adaptables les diferents parts d’un tot. En aquest cas, el tot seríem nosaltres mateixos/es, amb el nostre cos, la nostra ment, les nostres emocions i la nostra ànima o part més espiritual. Normalment, quan aquestes parts van totes a una i estan en harmonia i consonància, solem sentir-nos més en pau, en connexió.

Si a més a més, aprofundim en les emocions en concret, ens tornem a trobar amb que, com hem dit, n’hi ha moltes i, per tant, són moltes les experiències emocionals i sensitives que vivim internament. Per exemple, en una mateixa hora, podem sentir por, alegria, ràbia, gelosia, etc. Com casar tot això dins nostre? Com harmonitzar-ho?

Una expressió que m’agrada molt, que he sentit vàries vegades al llarg del meu camí i que també utilitzo és la de: “deixa’t en pau!”, que seria: “deixa de lluitar contra tu mateix/a”. Sovint entrem en conflictes interns barallant-nos amb el que ja per naturalesa està sent. En comptes d’escoltar-nos amb transparència i procurar aprofundir i llegir la veritat que hi ha enterrada sota aquella experiència, ens justifiquem mentalment, ens reprimim, i ens diem que estem fent alguna cosa malament. “Ara no toca sentir-me així”, “no és just que em senti d’aquesta manera”, “si sento això és que sóc mala persona”… us sona? Al final això moltes vegades acaba creant un garbuix ben complicat. En canvi, s’ha dit també que un dels camins cap a la pròpia pau interior és el de l’acceptació. Una frase d’Eckhart Tolle diu: “el moment present és com és. Sempre… pots deixar-lo ser?”. Potser si ens asseiem davant de nosaltres mateixos/es, sense interferir, i també sense judici escoltem de manera compassiva allò que ens passa a dins, podrem aprofundir i acompanyar-nos des d’una major comprensió i serenitat.

Fent les paus amb les diferents experiències que coexisteixen dins nostre, també ens ajuda a fer les paus amb nosaltres. I aquest pot ser un bon primer pas per viure en harmonia. No creieu?