Guió de Fina Trullàs per el programa de ràdio “el punt de l’interrogant” del 5-11-2024
COM ÉS D’IMPORTANT FER ESPORT DIÀRIAMENT?
Practicar esport diàriament és una part fonamental d’un estil de vida saludable, a tots nivells tant físic com mental, fins i tot espiritual. La nostra ment necessita entendre el perquè, dels beneficis d’ introduir o mantenir un patró o un hàbit a la nostra vida, per sentir-ho com a propi i imprescindible.
Per tant anem a parlar, que passa a la nostra ment quan fem exercici?
El nostre cervell comença a introduir ràpidament oxitocina, dopamina, serotonina i endorfines; aquests són productes químics que en poques paraules ens fan sentir millor, són analgèsics naturals. En la pràctica de l’esport generem una substància, la BDNF (neurotròfic derivat del cervell), que a més d’augmentar també ens ajuda a baixar el nostre nivell de cortisol en sang, reduint així l’estrès. Ens ajuda a millorar la nostra memòria i la capacitat d’aprenentatge ja que incrementem la producció de cèl·lules a l’hipocamp.
A nivell físic ens ajuda augmentar la nostra capacitat de cardíaca, augmenta els nostres telòmers, redueix el risc de malalties, potencia el sistema immunològic, fortalesa muscular i òssia, regulació del pes… tot això pot augmentar la nostra longevitat.
Quins beneficis obtenim practicant esport diàriament? Baixem el nivell d’estrès, l’ansietat, la capacitat de relaxació, regularitzem el son i la vigília, augmentem la nostra energia, la disciplina, la capacitat de relaxació, pugem l’autoestima i la confiança, ens empoderem, tenim més claredat mental, fomentem les relacions interpersonals, creem nous vincles… en definitiva potenciem la nostra capacitat de resiliència i seguim sent conscients de la necessitat de crear aquesta xarxa de bons tractes cap als altres i cap a nosaltres mateixos.
Tot i saber tots aquests beneficis, com és que no ens hi posem a fer esport diàriament? Quins són els nostres evitatitus? Com ens agrada mantenir-nos en una àrea de confort, que a vegades, de beneficiosa en té poc?
Aquí és on comencem activar els nostres evitatius, allò que farem perquè això no sigui possible, i en tenim de totes menes, perquè la ment humana el que sí que té és una capacitat d’imaginació immesurable. Aprendre a prendre decisions agafar compromís cap a nosaltres mateixos, fent-nos responsables del nostre benestar. Un dels evitatius o creences que tenim és que fer exercici abans d’anar a dormir ens dificultarà la son, potser és al contrari, si no em fet exercici durant el dia pot ser una de les raons per les quals no dormim o no descansem bé . Què vull dir amb això? Que a vegades si ens costa dormir no serà per l’exercici que acabem de fer, sinó per no tenir uns bons hàbits de son. Practicar esport diàriament ens pot ajudar a conciliar el nostre descans i per tant, a dormir millor.
Un apunt, durant el covid teníem clar que era molt important fer exercici diari, on ha anat a parar tot aquest aprenentatge?
Hem de tenir en compte que quan el cos s’enfronta a una situació estressant, automàticament s’accelera el ritme cardíac i pot augmentar la nostra ansietat. A vegades l’esport serà la via per superar un trauma o una història viscuda, per poder agafar un grau més gran de consciència cap a nosaltres mateixos, les nostres capacitats i donar pau o significat a la nostra història del passat. Practicar esport diàriament ja des de la infantesa pot fomentar aquest hàbit més conscient al llarg de la nostra vida; alguns esportistes que han patit infàncies traumàtiques han pogut sobreviure pel fet d’aferrar-se a l’esport.
Per poder fer exercici diàriament cal que ens adaptem a la nostra realitat, entendre i ser conscients en quin moment vital estem amb els canvis que es produeixen al nostre cos amb el pas dels anys, és a dir, adaptant els tipus d’exercicis a les nostres capacitats i habilitats.
Per tant, a l’hora d’escollir uns exercicis o esports diaris ho hem de fer des de la calma, des de la nostra història amb una mirada amorosa cap a nosaltres mateixos, poc a poc, i anar trobant la pràctica que ens va millor i que ens fa vibrar, que sumi i ens aporti benestar.
En definitiva, fer esport diàriament i sempre que sigui possible en contacte amb la natura farà que puguem gaudir d’una millor qualitat de vida. T’animes?
Fina Trullàs Grabalosa
Psicòloga sanitària, educadora social i promotora de la resiliència
ResponReenvia Afegeix una reacció |
Cançó recomenda: https://youtu.be/QjJ-O5cJaP8?si=NoEIFSCPlLLVemSS