Programa del dimarts 13 d’octubre 2020
Ens trobem en el primer quart del segle XXI. Les notícies mediambientals sobre el planeta son terrorificament negatives i absolutament catastròfiques. Anem a explicar-ne algunes que es troben en els ODS (objectius de desenvolupament sostenible) com la prevenció del canvi climàtic, eradicació de la pobresa i la protecció de la biodiversitat.
Els incendis succeïts per tot el món l’any 2019 van generar una quantitat de CO2 a l’atmosfera igual a 19 vegades les emissions totals d’Espanya.
El 22 d’Agost la Terra va sobrepassar la seva capacitat natural, és a dir en aquesta data, que s’ha allargat per la pandèmia de la covid19 al frenar la indústria amb el confinament, s’han acabat els recursos que el planeta és capaç de regenerar en un any. Espanya consumeix 2.5 planetes cada any, el ranking el té Qatar consumint 9 planetes per any segons les dades de (WWF) l’ Associació pel fons Mundial de la Natura. Per això existeix l’emergència en canviar el sistema econòmic de producció i consum.
Aquesta mateixa associació denúncia: “Vivim en un planeta amb recursos limitats. Consumim per sobre de la capacitat de regeneració del nostre planeta. El nostre sistema alimentari es insostenible, malbaratador i generant pobresa i desigualtat.”
El desglaçament dels pols s’accelera, l’any 2014 va ser l’any més càlid registrat desde 1880, s’observa un augment del nivell del mar a Groenlandia i desde 1991 al 2011 (20 anys) un 22% de la capa de gel dels llacs ha desaparegut, segons Dades provinents de la (ESA) – Agencia Espacial Europea-. A l’augment del nivell de l’aigua entre 1 i 37 cm, se suma els canvis que provoca en la flora i fauna costeres i que canvia completament la vida polar com per exemple l’accés a l’aliment dels ossos polars.
Cada any arriben als oceans 8 tonelades de plàstics procedents de les zones interiors dels continents. L’any 1950 es produïen 1,5 milions de tonelades de plàstics passant a l’any 2015 a 322 milions de tonelades. És fàcil de produir, es durador i majoritàriament s’utilitza per recipients i objectes d’un sol ús, i només es recicla una ínfima part, la resta es troba en els verteders i oceans.
I podem continuar amb la llista: espècies animals que desapareixen cada día del planeta; la pobresa i la fam; les desigualtats entre persones només per néixer en una part del planeta o una altre.
Si hem de senyalar un culpable de tot això és l’ésser humà, el gran depredador i destructor de recursos del planeta.
La generació del Mil·lenni o Millennials son una generació única, nascuts entre 1981 i 1993, els que actualment tenen entre 27 i 40 anys. A espanya representen una població de 7 milions entre homes i dones. Es la primera generació global perquè les seves inquietuds i valors son idèntics a altres països. Són els que estan avui en plena activitat laboral, emprenent i desenvolupant. S’els hi atribueixen una serie de caracteristiques per haver nascut en un punt d’inflexió social, son una generació digital, hiperconectada amb alts valors socials i ètics, viuen en la globalització i estan afectats per la crisi econòmica del 2008. Un estudi de Deloitte diu que el 83% dels millennials volen convertir-se en ciutadans actius amb una o més causes. Els agrada l’individualisme i destacar de la resta en contraposició d’un món global. Passen de marques i es mouen per recomanacions d’amics o influencers. Son impulsors de la vida sana i l’alimentació saludable o l’ecologisme.
Aquesta generació de la transcició que es mouen entre el que és vell i que no acaba de desaparèixer i el que és nou que no acaba de florir, porten a sobre les etiquetes de gent gandula, narcisista i consentida a l’hora que són critics, exigents i poc materialistes.
Després del Baby Boomers (1949-1968) sorgits en era de pau de la postguerra i la generació X (1969-1980) que a Espanya es retrasa pel franquisme i que viuen l’esplendor del consumisme, segueix la generació dels millennials que arriben a l’edat adulta amb el nou mil·leni representant un 24 % de la població mundial superant en cuantía als baby boomers. Els nascuts entre 1992 i 2004, els millennials seran el 70% de la força laboral del món desenvolupat l’any 2025, Aquesta generació amb el nivell de formació més elevat i amants de la hiperconnectivitat amb la normalització de les relacions digitals i que defensen uns nous valors que lliguen amb la societat actual: transparència, sostenibilitat, participació, col·laboració i compromís social; són els que tenen a les seves mans la sostenibilitat del planeta i el futur de l’humanitat.
- https://www.europapress.es/sociedad/noticia-tierra-sobrepasa-manana-capacidad-natural-fecha-ligeramente-mas-tardia-2020-coronavirus-wwf-20200821164715.html
- https://www.diba.cat/web/ods/que-son-els-ods
- https://www.diba.cat/web/ods/els-ods-i-les-agendes-globals
- https://www.manosunidas.org/observatorio/cambio-climatico/deshielo-polos
- https://es.oceancampus.eu/cours/5L2/el-oceano-y-la-amenaza-del-plastico?gclid=CjwKCAjwlID8BRAFEiwAnUoK1a9-zgzNLBA2Xfzq3OmAIUIHmiWAPp3-bUg1hzENKsVF-4myjy61PBoCf7sQAvD_BwE
- https://www.lavanguardia.com/vivo/20180408/442342457884/descubre-que-generacion-perteneces.html