Guió pel dia 27 de Novembre del 2018

Què passa quan es valoren només les paraules? Els humans, disposem de cinc sentits, en la PNL (Programació Neurolingüística) ho defineix com a sistema VAC, el visual, l’auditiu i el cinestèsic (el cinestèsic inclou: el tacte, el gust i l’olfacte). Aquesta definició valora per igual tots els sentits i els hi dóna el mateix grau de rellevància, aquests sentits són: la vista, l’audició i els cinestesics.

Quan es valora el que diuen els altres s’utilitza el sentit auditiu i es processen només les paraules, per tant la informació que arriba el cervell és molt minsa i a partir d’aquí es raona i es treuen conclusions, es jutja i s’opina, inclús es divulga la informació processada, i també es critica.

En canvi quan s’utilitza “l’escolta activa” utilitzant la resta de sentits i a més s’hi afegeix l’empatia, la informació que s’obté és molt més rica, ens obre l’enteniment que ens proporcionen les paraules a una altra dimensió del coneixement. Això passa perquè la nostra memòria recapta la informació de l’entorn a partir de totes les cèl·lules del nostre cos, reunint-ne tots els impulsos i creant un resultat conjunt. Tot això és possible quan se’n té consciència i hi ha un entrenament per tenir-ne l’hàbit.

I és que moltes vegades els fets van per un costat quan les paraules van en un altre i d’alguna manera s’ha de despertar l’esperit crític interior per situar-nos al màxim possible en la línia de la realitat i la veritat.

També es pot evitar a caure en un engany amagat entre boniques paraules qüestionant la situació: què?, Com?, Quan?, On?, per què?, Finalitat?, Cap on vaig?, Que aconsegueixo?…. Aquest mètode és la investigació científica, és l’ús del raonament.

La causa pot ser la societat que vivim, sempre anant en presses i sense aturar-nos ni per respirar, per dir alguna cosa; o pot ser que l’era de la informació d’aquest segle XXI està rovellant la capacitat de raonament i anàlisi.

Sigui com sigui, hi ha un bombardeig d’informació individual o social que es barreja amb la manipulació per fer veure a les persones el que volen amb un interès propi.

Quines armes heu desenvolupat per fer front a aquest problema social actual? Creieu que les nostres capacitats de raonament estan relaxades?

I per tancar aquest guió vull nomenar a unes persones que seran sempre recordades pels seus fets: La Mare Teresa de Calcuta i Vicenç Ferrer ambdós missioners que van dedicar la seva vida als altres.