Guió de Carme Saumell per el programa de Radio Arenys. El punt de l’interrogant. 19 /12/ 2023
De quina manera escoltem el nostre cor?
S’apropa Nadal, un temps especial, delicat, tendre, a voltes cru i difícil, segons les circumstàncies de cadascú.
Si mirem al nostre entorn, comprovem que el paisatge s’ha vestit de festa. De fet, un dels guarniments més habituals es presenta en forma de cor. Potser perquè el simbolisme del cor ens ajuda a reforçar els nostres desitjos de pau, d’amor i fraternitat. Però, per què representem aquest òrgan i no un altre?
Tant les doctrines orientals com les occidentals el tenen molt present: el sagrat cor de Jesús, el de Maria, expressió de bondat infinita, o el 4t txakra, situat al cor, coordinador de tots els altres txakres, o punts vitals del cos humà.
Fins i tot en la comunicació verbal tenim força expressions relacionades amb el cor: s’ha m’ha trencat el cor, t’ho dic des del cor, hi estic d’acord, recordar, acordar, a cor què vols, en castellà, tinc “una corazonada”….i tants d’altres.
Pels pares, és una gran emoció sentir el batec del cor del futur nadó, ja des de la primera etapa embrionària. El cor és el primer òrgan que es forma en el fetus, i és el darrer en morir, en el comiat de la nostra vida, aquí.
El cor amb la seva forma helicoidal, d’una sola peça, disposa de més de 40.000 neurones. Per la medecina energètica, en el cor hi ha el camp punt zero. És la connexió amb l’univers, amb la divinitat, és un espai buit i ple a la vegada. En aquest espai s’activa la neurologia del cor, els canvis vibracionals, les emocions, la memòria no lineal.
El cor batega amb mi i m’avisa si faig un esforç massa gran, s’accelera amb un sobresalt o una alegria, llangueix amb la pena, però de debò el tinc present i escolto les seves paraules?
Aquesta és la pregunta d’avui en el punt de l’interrogant: de quina manera escoltem la veu del nostre cor, la seva intel·ligència, o potser el pla de la nostra ànima?
Gràcies als oients per escoltar-nos i als contertulians per ajudar-me a esbrinar-ho.
________________________________________
Possibles preguntes: 1. El cor té la seva pròpia saviesa? 2. Com ens connectem amb el cor? 3. Quina pot ser la millor manera per escoltar la veu del cor de l’altre? 4. Pot ser que de vegades tinguem por d’escoltar el seu missatge?
Música : Quan somrius. Col·lectiva d’Altres Cançons de Nadal.
Hi ha un tros de la lletra que diu: És Nadal al meu cor, quan somrius content de veure’m… i continua amb l’estrofa següent: I les llums de colors, m’il·luminen nit i dia, les encens amb el somriure, quan amb parles amb el cor. Crec que és entre el minut 1.17 i 1.45.