EL PUNT DE L’INTERROGANT – dimarts 12 de gener de 2021, per Montse Macanàs

Valorem bé la vida?

 

Primer de tot m’agradaria plantejar un altre interrogant: què vol dir valorar? Només si sabem exactament el seu significat podrem plantejar-nos si valorem bé la vida.

 

Valorar és donar valor a algú o alguna cosa.

 

I què entenem per valor? Valor és la qualitat o conjunt de qualitats que fan que alguna cosa o alguna persona sigui preuada, és a dir, que valgui.

 

Quan ens plantegem el valor de la vida normalment ho fem davant una situació límit com pot ser una malaltia o una pèrdua nostra o d’algú altre. Solem fer-ho en moments en els quals voldríem que el rellotge s’aturés per tal de donar-nos una treva i poder assimilar el que estem vivint, però no és així. El temps segueix el seu curs de manera inexorable.

 

Les pors, les inseguretats, les incerteses apareixen i ens sentim perduts. I llavors ens plantegem què estem fent, on anem o si estem traient tot el suc possible a la vida.

 

De cop i volta sembla que la sinceritat vol brollar de dins nostre per demanar-nos si estem vivint d’acord amb el que sentim o si estem atrapats en la nostra realitat.

 

Sovint no sabem què respondre potser perquè mai ens ho hem arribat a plantejar. La rutina ens porta a viure de manera robotitzada aliens moltes vegades al que sentim.

 

Per valorar la vida cal reflexionar i demanar-nos què té de valor la nostra, què desitgem i com volem aconseguir-ho.

 

És imprescindible conèixer-nos per tal de saber com volem viure i no menys important és tenir cura de nosaltres mateixos com a protagonistes indiscutibles d’aquesta vida. De quina manera? Atenent l’aspecte físic, mental, emocional i espiritual del nostre ser. Per posar alguns exemples

 

.escoltant-nos

.mantenint una dieta equilibrada per tal que el nostre cos estigui preparat per afrontar qualsevol repte

.mantenint una bona condició física que alhora ens permet gestionar l’excés d’energia i evitar l’estrès o l’ansietat

.gaudint de cada moment

.sumant en les relacions amb els altres

.pensant positivament

.ocupant-nos enlloc de preocupar-nos

.creient en la nostra vàlua

.aprenent de les experiències viscudes

.relaxant-nos o meditant per equilibrar cos, ment i esperit

.perdonant

.agraint

.estimant i estimant-nos

 

Per valorar la nostra vida cal doncs començar per valorar-nos a nosaltres mateixos sabent que som meravellosos, únics i autèntics amb les nostres virtuts i les nostres mancances, sabent que sempre podem canviar perquè nosaltres som els pilots de la nostra embarcació i només nosaltres marquem el rumb.

 

Montse Macanàs