Programa del dia 8 de Gener del 2019

“ El mapa no és el territori”

Això ens ho ensenya la PNL. El territori és la realitat del que succeeix al nostre voltant, el que hi ha. El mapa correspon a un trosset del territori, equival a la nostra percepció del territori després de la utilització de filtres com poden ser: el nostre estat d’ànim del moment, si estem tristos o alegres, si som optimistes o pessimistes, de les nostres pors, dels nostres desitjos i predileccions.

Bé, que cada persona observa tot allò que l’envolta amb les ulleres posades, són els propis filtres i ho sabem. Però ho tenim en compte quan algú ens explica una història? Si volem saber més enllà del que ens estan dient, ho podem aconseguir escoltant, amb l’escolta activa, anant més enllà del propi significat de les paraules i entrar en la dimensió d’escoltar entre línies. De segur que podrem ajudar molt millor als altres si sabem realment el què els amoïna.

I si parlem de les nostres pròpies ulleres, del nostre propi mapa? Es tracta de realitzar una anàlisi intern per saber com és, es tracta d’escoltar-nos a nosaltres mateixos i llavors sabrem els motius de què fem i perquè actuem d’una determinada manera. Ens hem de conèixer i saber identificar sense enganys (autoenganys), senzillament acceptar-nos tal com són és el primer pas. Saber quines són les nostres pors i els nostres desitjos, perquè en un moment determinat estem, tristos, alegres o inclòs furiosos. Saber què ens fa bullir la sang i ens altera. El coneixement i el control de les nostres emocions és un bon mètode pel coneixement del nostre mapa individual.

I si anem una mica més enllà, Quin mapa em construeixo? Vol dir, canviar la meva perspectiva de pessimista a optimista, d’infeliç a feliç, de trista a alegre. Que genial, això es pot fer. Si algú us diu, “jo sóc així i no canviaré”, no us el creieu, el canvi és possible amb coneixement, amb sinceritat cap a un mateix, amb treball i voluntat que així succeeixi.

Que ens proporcionen uns bons mapes?, ens ajuden a millorar l’obtenció de la informació i a emmagatzemar-la, ajuden a desenvolupar noves capacitats, ens ajuden a focalitzar-nos en l’obtenció dels nostres objectius, estimulen la creativitat,…

 

Jo canvio de perspectiva i el món del meu entorn també canvia…. Ho heu experimentat alguna vegada?

I en aquesta situació on ens hem ajudat nosaltres mateixos a ser millors persones, el camí per ajudar els demés és molt més planer, perquè podrem transmetre el nostre ben estar i equilibri als altres.

Ho vols provar?, jo ja ho he fet i és genial.