Què suposa per mi la lectura d’un bon llibre?
Guió de Lourdes Cazorla per el programa de ràdio del dia 7 de juliol de 2020
Entenem per bon llibre, aquell que amb la seva lectura no ens deixa intactes, ens enriqueix, ens transforma, ens proporciona el desig de saber més, de vibrar en intensitat. Un bon llibre és una troballa que ens inunda de plaer, ens exalta. En llegir-lo ens colpeix i ens apropa a l’emoció. Ens marca.
Perquè llegim? Quin sentit hi trobem a lectura?
Llegim per viure més, per viure altres vides, llegim per sentir-nos satisfets, i així, viure millor. La lectura no és només una afició que produeix gaudi o distracció, també llegim per comprendre’ns com a persones i per comprendre els altres, ja siguin personatges que identifiquem en la realitat que ens envolta o bé personatges de ficció que ens proporciona la paraula escrita.
Llegir es una font de plaer, ens permet desafiar totes les fronteres que imposa la vida real. Els libres ens obren la porta a mons insospitats, a espais sense límits. Ens permeten viatjar a altres temps, ens permeten posar-nos en contacte amb personatges de 500, 1000 anys enrera. La lectura d’aquests llibres ens permet conèixer i endinsar-nos en els seus pensaments, en la seva manera de fer, ben diferent de la nostra. Però també en les seves emocions i sentiments. I comprovar que aquests no s’allunyen tant dels nostres.
Diuen que llegir ens fa més lliures, perquè llegir és una experiència transformadora, com pot ser la contemplació d’una obra l’art o l’audició d’una peça musical. Crec que, com diu Antonio Muñoz Molina, és molt més. La lectura d’una novel·la, d’un poemari, d’un assaig, d’un recull de contes, remou i transforma quelcom dins nostre. Això passa sempre. Mai ens deixa indiferents. La lectura d’un bon llibre ens ajuda a crear, ens permet construir escenaris imaginaris. Cada lector recrea un món, interpreta i modela el món escrit amb la seva imaginació. Cada lectura genera una obra d’art individual i personalitzada.
La lectura d’un bon llibre és un acte terapèutic perquè ens ajuda a entendre’ns a nosaltres mateixos i als altres. Els libres hi són. Esperen que nosaltres iniciem un viatge amb ells, una aventura, el plaer de la recerca interior.
Josep Piera afirma que La vida és un veritable viatge entre la realitat i la ficció.
Llegir un bon llibre pot suposar que un cop obrim les tapes, la nostra percepció de la vida sigui menys fosca, també pot implicar que els nostres sentiments estiguin més propers a l’emoció. La lectura de la paraula escrita pot implicar el descobriment de la bellesa. Quan conflueixen aquests ingredients: l’emoció, la vida i la bellesa, el llibre ens atrapa.
Què és el que ens duu després de la pàgina 10 d’una novel·la a continuar llegint i fins i tot arribar fins al final. Doncs el fet que en alguns llibres descobrim que les paraules agafen vida i les commocions que ens trasbalsen en el dia a dia estan presents en les seves pàgines. Que la vida i les emocions estan en el llibre. I seguim llegint i no podem detenir-nos. El llibre es transforma aleshores als nostres ulls i al nostre esperit. No és un objecte més o menys inert. Es personalitza. Adquireix cara i ulls, la cara i els ulls d’aquell amb qui s’acaba de dialogar. Alhora la història ja no es transmesa en una immobilitat impertorbable. Sinó que pren vida.
La finalitat d’un bon llibre està més enllà de l’anècdota o de l’aventura, i fins i tot del punt final. El llibre excels ens deixa oberta una continuació, un nou camí. És el fet de descobrir i cercar-nos en el llibre, com en tantes altres coses, com aconseguim aproximar-nos a la troballa d’un mateix. Llegir ens ajuda a examinar i conèixer millor l’individu que portem a dins.
I aquest tresor ens resulta assequible. En el moment que es vulgui, només cal anar a buscar-lo a una llibreria o a la biblioteca.
Llegir és una activitat que produeix plaer però també exigeix esforç. Pensar que la lectura és una experiència que ens produeix benestar gratuït que no ha de comportar cap esforç és totalment desencertat. En el llegir, quan tenim un entrebanc, per exemple de vocabulari que no entenem, ens fa mandra agafar el diccionari, que potser no tenim a mà. No hem de renunciar, hem de continuar llegint. Tira que va avall. Ja entendrem la línia següent. Hem de trobar les estratègies que ens permetin seguir llegint, sense martiritzar-nos. (Dret a saltar de pàgina, quan l’autor s’allarga massa en una descripció, dret a no llegir un dia).
Llegir ha de ser una actitud d’absoluta llibertat. Daniel Pennac a la seva obra “Com una novel·la“ ens afirma que: “El verb llegir no admet l’imperatiu”.
Sovint entomem a disgust l’entrebanc que suposa llegir obres de gran qualitat literària. A vegades, pel nostre bagatge vital o cultural, ens cauen a les mans lectures difícils de comprendre i ens provoca moments de desànim. Cal un esperit de superació, entrenar-se en el llegir, no tirar la tovallola i deixar reposar la seva lectura per un moment més madur, o més engrescador, però cal continuar llegint. Només així esdevindrem lectors competents. Avançarem en el món de la lectura i podrem optar a llibres que ens enriquiran i ens faran gaudir i ens sentirem satisfets després d’haver-los llegit.
Objectiu d’aquest estiu: Trobar possibles llibres que ens atrapin, que ens deixin contents d’haver-los llegit. El plaer de llegir és per a tothom.