Rosa Puertas i Blanch
La humanitat s’encara a revolucions sense precedents, totes les nostres antigues històries s ‘estan ensorrant, i encara no n’ha aparegut cap de nova per substituir-les. Com podem preparar-nos nosaltres mateixos i els nostres fills per a un món amb tantes transformacions mai vistes i amb incerteses tan radicals?
Així doncs, què hauríem d’ensenyar?
Molts experts en pedagogia afirmen que les escoles haurien de passar a explicar “les quatre C”: pensament crític, comunicació, col·laboració i creativitat.
Per anar al ritme del món, no ens caldrà simplement generar noves idees i productes: sobretot necessitarem reinventar-nos a nosaltres mateixos una vegada i una altra.
QUÍ SOC JO serà una pregunta més peremptòria i complicada que mai.
La tecnologia no és dolenta. Si saps el que vols en la vida, et pot ajudar a aconseguir-ho. Però si no saps què vols, a la tecnologia li serà molt fàcil dissenyar-te els objectius i agafar el control de la teva vida.
Saber què som i què volem de la vida… Aquest és el consell més antic: coneix-te a tu mateix.
L’EDUCACIÓ ÉS LA LLAVOR PER A LA TRANSFORMACIÓ.
Sempre hem cregut que l’escola farà un món millor i així és als països democràticament desenvolupats amb una escola pública i una sanitat pública que compti amb recursos econòmics, personals, ja que avui som la primera generació amb una consciència clara que hem sobrepassat tots els límits i les capacitats de càrrega del planeta i, molt possiblement, l’última generació que pot mirar de mitigar-ne els problemes i afrontar amb alternatives reals un futur, ara per ara, insostenible.
- NECESSITEM REGENERAR LES RELACIONS ENTRE AQUESTS I LA NATURA?
- NECESSITEM DEIXAR ENRERA ELS MODELS UNIFORMADORS, COMPETITIUS, ECONOMICISTES ?
- ES TRACTA DE DEIXAR DE VEURE’NS COM A PROPIETARIS I DOMINADORS DEL PLANETA I DE LA VIDA?
- DESIGUALTATS, ELS ALUMNES DE FAMÍLIES MÉS RIQUES NORMALMENT TENEN MÉS LLIBRES A CASA, ASSISTEIXEN A MÉS ACTIVITATS CULTURALS, ENTRE D’ALTRES VENTATGES, CREUS QUE MILLOREN LA SEVA CAPACITAT DE COMPRENSIÓ LECTORA?
- CREIEU QUE EL NIVELL ECONÒMIC PERMET L’EDUCACIÓ DE LA NEUROCIÈNCIA (conèixer el funcionament del cervell per poder veure quines estratègies es poden aplicar a l’aula per facilitar l’aprenentatge de les diverses matèries).
- EL RESPECTE I L’EMPATIA S’ERIGEIXEN COM A VALORS CLAU QUE FAMÍLIES I ESCOLA HAN DE FER PREVALER PER PREVENIR I LLUITAR CONTRA L’ASSETJAMENT ESCOLAR (i per extensió, de tot tipus d’abús de poder)?
Pel·lícula : ELS CAMINS MÉS PERILLOSOS PER ANAR A L’ESCOLA.
LA ESPALDA DEL MUNDO . Javier Corcuera
Música : Alan Parson Project: EYE IN THE SKYE
Bibliografía:
- Judit Monclús L’EDUCACIÓ A TRAVES DELS ULLS DE LA NEUROCIÈNCIA.
- Elena Costas LES VACANCES MÉS DESIGUALS.
- Carles Xifra EDUCACIÓ I EMERGÈNCIA PLANETÈRIA.
- Alex Beard OTRAS FORMAS DE APRENDER. QUÉ FUNCIONA EN EDUCACIÓN Y PORQUÉ.
- Yuval N.Harari 21 LLIÇONS PER AL SEGLE XXI