Guió de Fina Trullàs  per el programa del dia 19-5-2020
Ser resilient t’habilita per gaudir de la felicitat. la felicitat no es el que ens passa sinó quina percepció i interpretació li donem a tot el que fem.
La resiliència ens fa  tenir una mirada positiva que ens permet viure la vida amb serenor, és una actitud que  ens fa  capaços a percebre les adversitats com oportunitats, ens fa capaços d’aturar-nos i  fer un pas enrere per veure la situació des de un estat de calma. Aquesta actitud atrau a les altres persones i mai es fa en solitari.
Quan els altres creuen en mi, quan puc mostrar les meves fortaleses, quan aporto valor al grup, quan tinc un somni que complir soc feliç.
Nosaltres podem canviar la nostra actitud, si activem la resiliència canviem la nostra epigenètica, es a dir la nostra manera d’afrontar les adversitats.  Aquesta actitud ajuda a allargar els telòmers que es troben al final de cada filament d’ADN i son els causant de que la nostra vida sigui més longeva.
Si ens entrenem afrontant  les situacions del dia a dia amb una mirada positiva, estem canviant  el sentit que donem a la vida, Si deixem d’enfadar-nos, deixem el ressentiment, la ràbia, la queixa i practiquem l’actitud  positiva, celebrant cada adversitat vençuda, agraint la vida, mostrant als que ens envolten estimació, estem gestionant les emocions que ens aporten felicitat.
A diferencia del benestar la felicitat omple el cor d’il·lusió, ens fa capaços de trobar  el diamant que tenim  dins nostre, de reconèixer els nostres valors, creences, de valorar els records positius,  de donar-nos sentit de pertinença…
l’hormona de la felicitat ens farà segregar  dopamina, serotonina.
Amb l’actitud resilient estem exercitat l’ubuntu ( una regla ètica sudafricana enfocada en la lleialtat de les persones i les relacions entre elles). Desmond Tutu deia: “una persona amb ubuntu és oberta i està disponible per a les altres, dona suport a les altres, no ses sent amenaçada quan altres són capaços i són bones en alguna cosa, perquè està segura de si mateixa ja que sap que pertany a una gran totalitat, que es decreix quan altres persones som humiliades o menyspreades, quan altres son torturades o oprimides”
L’actitud resilient no existeix en solitud necessita de la xarxa de bons tractes,  cuidar-nos i cuidar dels altres, estimar i sentir-nos estimats, donar i rebre…
Què ens ajudarà?
• Valorar el que tenim, objectius grans, accions petites
• Exercir la voluntat per portar a terme els nostres objectius
• Posposar el desig de  recompensa
• Ser assertius, autèntics, busquem l’equilibri entre nosaltres i els altres.
• Desenvolupar la intel·ligència emocional, empatitzar i entendre les emocions pròpies
La felicitat s’aprèn sent tu mateix, estimant el que t’envolta, agraint el que aprens cada dia,
així transformem el nostre sentir la nostra ment.
Hem d’aprendre a mirar amb ulls de bons tractes, amb mirada positiva, si volem ser cada cop mes resilients i transformar  la nostra epigenètica individual i influenciar el nostre entorn.