GuiĂł d’Imma Lizondo per al Punt de l’Interrogant

La nostra arribada en aquest mĂłn i com som acollits en aquests inicis, sĂłn essencials, tan importants que segons com ens hagi anat, ens deixarĂ una empremta per a la resta de la nostra vida.
El bebè Ă©s un mamĂfer i, per això, necessita el contacte pell amb pell amb la mare. Necessitem calor (pell de la mare), llet (aliment) i amor (caliu humĂ ). Dins de la panxa, el bebè viu tota una sèrie de sensacions que quan neix, li sĂłn conegudes i li donen seguretat: els batecs del cor de la mare, la respiraciĂł, l’olor de la mare, l’escalfor del cos, la seva veu… tot això li dona seguretat i el connecta amb el programa de Seguretat/Oxitocina.
I aixĂ ho diu Nils Bergmann, especialista en neurociència perinatal: els 1000 primers minuts de vida determinen la salut i el desenvolupament per a tota la vida. Diu que la separaciĂł bebè i mare desprĂ©s del part i durant aquest primer perĂode crĂtic crea un estrès tòxic que provoca canvis hormonals, metabòlics i cognitius que afecten la salut i la durada de la vida.
Les dones estem perfectament dissenyades des de temps remots per parir, és per això que no ens hem extingit com a espècie i els bebès estan preparats per néixer, i saben fer-ho.
Al final Ă©s que tota dona i bebè trobin un ambient acollidor, segur i que la dona al parir se senti segura i protegida, que senti que no hi haurĂ cap “tigre” real o imaginari en el moment i lloc de parir. Si sent que es troba en perill el cos activa l’alarma i es recull per tal que el nadĂł no surti, s’activa el cortisol… buscarĂ un altre lloc per poder parir tranquil·lament i amb seguretat.
Cada dona pot escollir com se sent segura, acompanyada per la seva parella o persona de confiança i amb els professional mèdics que li donin aquesta tranquil·litat. Quan això succeeix, el programa de la dona activa el programa de relax i llum verda, aquest és un lloc segur per parir, seguretat/oxitocina.
Direm que tant el perĂode intrauterĂ com l’extrauterĂ sĂłn essencials per al bon desenvolupament del nadĂł. L’ésser humĂ quan neix Ă©s immadur, no estem preparats per sortir caminant sols, de forma autònoma com un cavall o una vaca, per exemple.
I pel que fa al nadĂł quan neix?
El nadó quan neix està programat per trobar-se a la mare i amb l’efecte pell amb pell durant aquest 1000 primers minuts fan que hi hagi una connexió neuronal i hormonal segura amb la mare. Si es separa, el cervell del bebè activa el programa de cortisol/perill i aixà no activa el programa d’oxitocina/seguretat.
De les seves primeres vivències del nadó, dependrà en gran part com serà aquesta persona quan sigui adulta. Per exemple, neurològicament, un nadó que plora i que no l’atenen, s’estressa, augmenta el cortisol al cervell, que és tòxic, i això fa que s’estableixin més fà cilment connexions neuronals d’ansietat que en nadons que quan ploren els reconforten.
Això no ens ha de portar tampoc a la culpa, si mĂ©s no, a tenir cura de com atenem eals bebès en l’inici de la seva vida aquĂ a la Terra. TambĂ© Ă©s un moment en què la dona es transforma en mare, i Ă©s un ritus de pas i una experiència transformadora. I tambĂ© la parella, en famĂlia.
A la mare i families, els donaria uns consells…
- Confia en tu i en el teu cos i capacitat de parir
- Informa’t bé sobre la maternitat
- Coneix els teus drets
- Busca un bon professional /centre sanitari que t’atengui
- Demana informació sobre la seva manera d’atendre el part i que coincideixi amb el que tu necessites
- Planteja els teus dubtes, expresa les teves pors i explica el que necessites
- Escull un bon acompanyament al part
- Pots decidir el que tu vols en el part, emplenant el pla de part disponible en el teu centre sanitari
- Comparteix la teva experiència amb altres mares/famĂlies
- Busca’t una comunitat de dones embaràs i criança
Cançó escollida de Rosa Zaragoza, La Rumba de las Madres, que dona aquella sensació de poder i força ancestral per parir!
LLIBRES
Por un nacimiento sin violència, Frédérick Leboyer
El bebĂ© es un mamĂfero, Michel Odent
Parir, El poder del parto, Yvonne Olza
El poder del embarazo: Prepárate para disfrutar de tu gestación y tener un parto consciente, Imma Campos
VĂŤDEOS
VĂdeos de Nils Bergmann, neurociemtĂfic perinatal:
Neurociencia del nacimiento:
La importancia del contacto piel con piel:
Restoring the original paradigm (Restaurando el paradigma original, o tambiĂ©n conocido como “El paradigma perdido”)
Nils Bergman, 2000.
MĂšSICA:
Rosa Zaragoza: Nacer, Renacer
https://open.spotify.com/album/0uCdYokw1T9TZsFkW5ZaEP?si=uzhfyuzBRSmX09NgUZh86A