Guió d’Imma Lizondo per al Punt de l’Interrogant

La nostra arribada en aquest món i com som acollits en aquests inicis, són essencials, tan importants que segons com ens hagi anat, ens deixarà una empremta per a la resta de la nostra vida.

El bebè és un mamífer i, per això, necessita el contacte pell amb pell amb la mare.  Necessitem calor (pell de la mare), llet (aliment) i amor (caliu humà). Dins de la panxa, el bebè viu tota una sèrie de sensacions que quan neix, li són conegudes i li donen seguretat: els batecs del cor de la mare, la respiració, l’olor de la mare, l’escalfor del cos, la seva veu… tot això li dona seguretat i el connecta amb el programa de Seguretat/Oxitocina.

I així ho diu Nils Bergmann, especialista en neurociència perinatal: els 1000 primers minuts de vida determinen la salut i el desenvolupament per a tota la vida. Diu que la separació bebè i mare després del part i durant aquest primer període crític crea un estrès tòxic que provoca canvis hormonals, metabòlics  i cognitius que afecten la salut i la durada de la vida.

Les dones estem perfectament dissenyades des de temps remots per parir, és per això que no ens hem extingit com a espècie i els bebès estan  preparats per néixer, i saben fer-ho.

Al final és que tota dona i bebè trobin un ambient acollidor, segur i que la dona al parir se senti segura i protegida, que senti que no hi haurà cap “tigre” real o imaginari en el moment i lloc de parir. Si sent que es troba en perill el cos activa l’alarma i es recull per tal que el nadó no surti, s’activa el cortisol… buscarà un altre lloc per poder parir tranquil·lament i amb seguretat.

Cada dona pot escollir com se sent segura, acompanyada per la seva parella o persona de confiança i amb els professional mèdics que li donin aquesta tranquil·litat. Quan això succeeix, el programa de la dona activa el programa de relax i llum verda, aquest és un lloc segur per parir, seguretat/oxitocina.

Direm que tant el període intrauterí com l’extrauterí són essencials per al bon desenvolupament del nadó. L’ésser humà quan neix és immadur, no estem preparats per sortir caminant sols, de forma autònoma com un cavall o una vaca, per exemple.

I pel que fa al nadó quan neix?

El nadó quan neix està programat per trobar-se a la mare i amb l’efecte pell amb pell durant aquest 1000 primers minuts fan que hi hagi una connexió neuronal i hormonal segura amb la mare. Si es separa, el cervell del bebè activa el programa de cortisol/perill i així no activa el programa d’oxitocina/seguretat.

De les seves primeres vivències del nadó, dependrà en gran part com serà aquesta persona quan sigui adulta. Per exemple, neurològicament, un nadó que plora i que no l’atenen, s’estressa, augmenta el cortisol al cervell, que és tòxic, i això fa que s’estableixin més fàcilment connexions neuronals d’ansietat que en nadons que quan ploren els reconforten.

Això no ens ha de portar tampoc a la culpa, si més no, a tenir cura de com atenem eals bebès en l’inici de la seva vida aquí a la Terra. També és un moment en què la dona es transforma en mare, i és un ritus de pas i una experiència transformadora. I també la parella, en família.

A la mare i families, els donaria uns consells…

  • Confia en tu i en el teu cos i capacitat de parir
  • Informa’t bé sobre la maternitat
  • Coneix els teus drets
  • Busca un bon professional /centre sanitari que t’atengui
  • Demana informació sobre la seva manera d’atendre el part i que coincideixi amb el que tu necessites
  • Planteja els teus dubtes, expresa les teves pors i explica el que necessites
  • Escull un bon acompanyament al part
  • Pots decidir el que tu vols en el part, emplenant el pla de part disponible en el teu centre sanitari
  • Comparteix la teva experiència amb altres mares/famílies
  • Busca’t una comunitat de dones embaràs i criança

Cançó escollida de Rosa Zaragoza, La Rumba de las Madres, que dona aquella sensació de poder i força ancestral per parir!

LLIBRES

Por un nacimiento sin violència, Frédérick Leboyer

El bebé es un mamífero, Michel Odent

Parir, El poder del parto, Yvonne Olza

El poder del embarazo: Prepárate para disfrutar de tu gestación y tener un parto consciente, Imma Campos

VÍDEOS

Vídeos de Nils Bergmann, neurociemtífic perinatal:

Neurociencia del nacimiento:

La importancia del contacto piel con piel:

Restoring the original paradigm (Restaurando el paradigma original, o también conocido como “El paradigma perdido”)

Nils Bergman, 2000.

MÚSICA:

Rosa Zaragoza: Nacer, Renacer
https://open.spotify.com/album/0uCdYokw1T9TZsFkW5ZaEP?si=uzhfyuzBRSmX09NgUZh86A