Programa del dimarts, 28 de setembre del 2021
Que bonic i romàntic, avui parlem de l’amor, d’estimar. L’amor existeix des de fa tant i tant de temps, és tan antic que es troba representat com Eros, una deïtat en la mitologia grega, o el seu homòleg Cupido en la mitologia Romana, o Kamadeva en la mitologia hindú. Aquestes deïtats representen l’amor com a una passió mortal, representen un amor passional i impulsiu, que consisteix a deixar-se portar pels sentiments i sensacions, és l’amor cec, és com llençar-se a la piscina sense saber si hi ha aigua.
En canvi, Àgape, no es tracta d’una deïtat, és una paraula que deriva del grec i també defineix un tipus d’amor. És un amor incondicional, reflexiu, en el que es té en compte el bé de la persona estimada. Filòsofs contemporanis a Plató utilitzen aquest terme per definir l’amor dintre del matrimoni i la família, en contrast a Eros que l’atorguen de naturalesa sexual.
La nostra actualitat, pel que fa a la parella estable es complex, s’estan construint molts models d’unitats familiars: famílies monoparentals, parelles de fet, d’igual sexe, en tots aquests casos es busca una relació que perduri i equilibrada, del tipus Àgape.
La passió té el temps limitat, l’Elsa Punset (vídeo posat a la web) diu que dura entre 6 a 18 mesos, i després?, què fem a partir d’aquí?, Si en aquest Eros passional no hi ha una Àgape, la parella acaba trencant-se a l’acabar-se la passió.
Pot ser hauríem de ser més cautelosos i observadors a l’hora del compromís per establir una parella de llarga durada, observar com estimem i com ens estimen. No dic que sempre hagi d’anar malament guiar-se per aquest sentiment impulsiu, el què vull dir és que no hem de deixar la relació en mans de la sort. Es pot donar el cas que després que l’enamorament romàntic hagi desaparegut quedi una parella equilibrada o pot ser que la parella que s’ha triat sigui un ogre, una persona tòxica o un maltractador, i això passa per no haver tingut en compte aquesta possibilitat abans del compromís.
Els contes, els mitjans de comunicació, les lletres de les cançons, la cultura i la família, la religió, i d’altres…. els inputs que percebem sobre l’amor des de la infància ens influencien…. Com responem, com hem respòs i com eduquem en l’amor?
Podeu seguir el programa la Facebook de Radio Arenys https://ca-es.facebook.com/radioarenys/