Entenem el món on vivim?
Programa del Punt de l’interrogant d’1 de desembre de 2020.
Pot ser que la resposta a l’interrogant que avui ens plantegem, com tantes altres qüestions que se’ns plantegen en el dia a dia, sigui dins nostre.
De vegades resulta molt difícil entendre aquest món on ens ha tocat viure, però, més que el món, jo diria que és la societat humana la que resulta difícil i fins i tot moltes vegades “impossible “d’entendre.
Si cerquem a la xarxa d’internet amb un cercador com per exemple “Google” o d’altres sobre aquest tema, no trobarem gaires entrades o articles.
L’interrogant que avui se’ns planteja es força complicat.
Tot canvia tan ràpidament que els valors que abans es tenien en compte o com a referència, tals com la cultura, l’educació, la moralitat, l’espiritualitat o esdevenir un erudit en algun aspecte de la vida, era valorat.
Avui dia són més valorats els diners, l’estatus social, les darreres tecnologies, etc.etc. Tots valors passatgers i temporals, el que abans en dèiem el famós “pa i circ”.
La nostra societat també es basa en les religions, aleshores, hauríem de conèixer la història i cultures que ens envolten per tindre una visió més amplia i un millor enteniment d’elles i de tot allò que comporten.
Aquest coneixement, junt amb els diferents costums morals i ètiques de diferents països i ètnies, no hauria de mancar a l’educació, tampoc l’aspecte emocional, per saber gestionar les nostres emocions durant el curs de la nostra vida.
Tenim una mancança de saber gestionar aquestes emocions que és d’escàndol.
Encara hi ha moltes carències que fan que sigui molt complicat poder entendre el món on vivim els humans.
Carències de Fe, d’educació, de valors, etc.etc.
Podríem parlar també del món de la globalització, que encara ens complica més el fet d’intentar entendre’l, els canvis socials es produeixen a una velocitat de vertigen, i només ens mancava l’aparició d’aquesta pandèmia, fet que ho ha capgirat tot; però a l’hora ens a aturat de cop per fer-nos reflexionar sobre tot plegat.
L’interrogant està servit, moltes gràcies.
Jordi Mora i Mª Consol Currius.