Guió d’Assumpció Canals per el punt de l’interrogant del 17 de novembre de 2020.
“Referent a la primera qüestió de “en què invertim la nostra energia”, dir en primer lloc, que on posem l’atenció i la intenció allà va l’energia. Per tant, per això és tan important plantejar-se on, o en què, ens estem enfocant a cada moment, més que res per verificar si aquest enfoc està en coherència amb el que realment volem.
Sovint, el nostre pensament, està entretingut en temes recurrents i banals i l’energia simplement es va desgastant amb una absurda rumiació i és llavors quan, de sobte, ens podem adonar que estem mentalment esgotats sense haver fet res de res, perquè hem dedicat una energia enorme a divagar sense orientar-nos en cap direcció beneficiosa pel nostre ser.
De manera que, sota el meu punt de vista, si tenim clara la direcció que volem que prengui la nostra energia, la feina se simplifica molt i no perdem tanta energia pel camí. Per això és bo concretar i revisar de tant en tant què volem, el full de ruta i no simplement, fer per fer, que també podria estar bé, i és totalment respectable, però que hores d’ara ja no em convenç tant.
Personalment a dia d’avui miro d’invertir l’energia (en la mesura que puc) en coses que em genirin pau, benestar i alegria i amb coses amb les que, a la vegada, pugui fer feliços als altres. Hores d’ara ja tinc molt clar que tot el que entrego a l’altre també m’ho estic entregant a mi, perquè l’altre en realitat sóc jo. Per tant, això en sí mateix ja dona un sentit immens a la meva vida, encara que això no treu que hi hagi moments en que les coses puguin ser dificultoses i que tornem a antincs patrons.
El meu treball de portes endins, d’aquests darrers mesos el tinc enfocat en la recerca de la pau interior. Quan això té lloc, la resta de coses venen soles, sense més. Els que viuen en aquest meravellós estat de fa temps, saben ben bé de què parlo…i els que l’han començat a tastar, també.
Quan això succeeix la vida es transforma i el sentit de tot plegat està totalment garantit.
També voldria matissar que sovint, no és tant important el que fem, sinó com fem el que fem, sigui el que sigui, i en quin estat ens deixa i deixa als altres.
Aquests darrers dies he preguntat a amistats i persones properes sobre aquest interrogant d’avui, per poder donar una mica més d’obertura al guió i he recollit reflexions tant interessants que us les vull compartir:
La Marta em deia amb gran encert que, podem plantejar-nos en què invertim l’energia o cap on ens enfoquem, quan tenim les necessitats bàsiques i primordials cobertes: poder menjar, un lloc on viure i com sostenir-nos. Sí, és obvi que aquesta qüestió sinó està resolta ocuparà la major part del nostre temps perquè estem parlant de les necessitats vitals, que haurien d’estar garantides per tots els que “som aquí”.
L’Oriol, el meu pare amb quasi 90 anys de recorregut, diu que es dedica a fer allò que sempre li ha agradat (llegir, està informat, relacionar-se amb els que estima i en ajudar a la seva dona (la meva mare). A la vegada diu que tot això que li agrada fer o que creu que ha de fer, dona un sentit total a la seva vida i a més sempre té alguna cosa per acabar de completar.
La Rocío i el Josep Maria, parella de vida, als seus 70 anys tenen la seva energia totalment enfocada en trobar l’equilibri personal, i en trobar la seva pau. Ara ja tenen clar que aquest és el sentit de la seva vida.
La Teia, dona sàvia, que com diu ella ja està al darrer tram del camí, a dia d’avui ja inverteix l’energia més en el ser que no pas en el fer, i més a la contemplació que no pas a l’acció, i diu que té un objectiu final que és el preparar-se per la mort, que l’entén com a part de la vida.
La Roser, ens fa una gran aportació: ens recorda que som pura energia i que tots formem una unitat i que quan una persona pren consciència d’això, només pot fer que invertir-ho tot en el que sigui millor per la totalitat, pel món, perque no hi ha separació. Diu que el sentit de la vida per ella és adonar-nos d’això, de que no estem separats de res ni de ningú.
En què inverteixes tu la teva energia i com t’ajuda a trobar el sentit de la teva vida?”