EL PUNT DE L’INTERROGANT – dimarts 6 d’octubre de 2020

Per Montse Macanàs

 

El poder, l’honor i la glòria ens poden corrompre. Tots som susceptibles de ser corromputs per un o per tots aquests conceptes. De què dependrà que passi o no? De la consciència, de la responsabilitat o del compromís cap a nosaltres mateixos.

L’any 1887 Lord Acton, un historiador catòlic britànic, va dir que el poder tendeix a corrompre i el poder absolut corromp de manera absoluta. L’interrogant d’avui segurament ens portarà de manera ineludible a l’àmbit de la política però el poder així com l’honor i la glòria existeixen en tots els àmbits.

 

El diccionari recull

Poder com el domini que hom té sobre algú o sobre alguna cosa.

Honor com la qualitat moral que porta a algú a no fer res que el pugui desmerèixer en l’estima dels altres i en la pròpia.

Glòria com honor, distinció, admiració, fama, acordats pel consentiment general a una persona o a una cosa.

Corrompre com alterar (una substància) tornant-la putrescent, insana.

 

El poder, l’honor i/o la glòria poden corrompre’ns en la mesura que nosaltres permetem que ho facin. És responsabilitat nostra ser conscients del que volen dir i també ho és si ens corrompen o no.

 

Segurament molts de vosaltres us demanareu què fer en el cas que l’actitud o la manera de fer d’algú altre corromput ens alteri o destorbi? Tan sols prendre consciència del que està passant i actuar segons sentim. En ocasions caldrà allunyar-nos de la persona en qüestió, en d’altres simplement dir no. En qualsevol cas cal avaluar la situació i decidir fins a on estic disposat a permetre aquest excés de poder. I si per circumstàncies alienes em veig obligat a permetre-ho, llavors cal evitar que m’afecti.

 

El poder desmesurat de la persona corrompuda és fruit de la absència de límits que li atorguen els altres. El que està clar és que la responsabilitat quant a permetre que el poder, l’honor o la glòria em corrompin no és més que de cadascun. La influència del poder d’un altre en la meva persona, depèn només de mi. Nosaltres decidim.

 

Cançó The power of Love de Frankie goes to Hollywood