Com superar les relacions tòxiques?
Guió d’Eva Aixelà per el programa de ràdio arenys “elpunt de l’interrogant” del dia 4-6-2024.
Abans de posar-nos amb com superar, em sembla interessant reflexionar sobre el terme “tòxiques” perajudar a saber de què estem parlant o com a mínim apropar-nos una mica.
Parteixo d’aquí perquè la expressió “tòxica” en la relació sempre m’ha generat un cert respecte. Quan una paraula es posa de moda sovint pren unes dimensions que la pot acabar convertint en popular i ser utilitzada amb molta lleugeresa.
Estic totalment d’acord en que hi ha relacions insanes, que parteixen d’un aferrament insegur i que posiciona a les persones que la formen en víctima i perpetrador. I també tinc molt clar, i per la meva pràctica professional ho veig sovint, que superar aquestes experiències porta el seu temps i que malauradament, no totes les persones son capaces de fer-ho o no tenen els mitjans per poder accedir a l’acompanyament necessari.
És el mateix una relació tòxica que una persona tòxica?
Una relació tòxica es aquella en la que una de les persones es sent en inferioritat i l’altre en
superioritat?
Poden estar les dues en la mateixa banda?
Una de les persones és tòxica i l’altre no? Ho son les dues?
Hi ha diferents maneres d’entendre aquesta toxicitat, simplement com a una relació que no funciona, ens aferrem a ella i ens causa patiment, o quan un o els dos en la parella tracta malament a l’altre.
Crec que és important diferenciar entre relació tòxica i persona tòxica.
Parlen (a mi em costa dir-ho així) de relació tòxica quan el vincle no em fa sentir bé, pateixo, no soc feliç, em quedo per necessitat…malgrat que la parella sigui una gran persona i em tracti bé. O sigui, en una relació tòxica no és obligatori que hi hagi una persona tòxica. Però…
Si tu estàs malament i segueixes en la relació pots acabar sent tòxica per la teva parella?
Parlem de persona tòxica quan aquesta utilitza estratègies, actituds que generen una sensació desagradable en l’altre, maltractament…
Per tant, pots estar en una relació tòxica només per com et sents tu, per com es sent l’altre o per com et tracta o us tracteu.
Dins de tota aquesta complexitat tòxica les persones reobrim ferides del passat, del sistema familiar al que pertanyem o generem noves ferides arrel de la relació.
I aquí està el gran què de la qüestió, el superar les relacions tòxiques va lligat a sanar les ferides obertes, a fer un gran aprenentatge personal del què ha succeït amb l’auto coneixement que això comporta.
I per variar, en aquesta superació juga un gran paper el prendre consciència, no normalitzar el mantenir un vincle en aquests termes, trobar els recursos interns i externs per sortir-ne obert a gaudir les noves oportunitats que ens presenti la vida.
Eva Aixelà- Terapeuta Sistèmica
Música:
“Ara” de Nil Moliner
Llibres recomanats:
“Si duele no es amor” de Silvia Congost
“De la coodependencia a a la libertad” de Krishnananda
“Amores altamente peligroso” de Walter Riso
————————————————————————————————————————-