Cal ser emocionalment inquiet?             Guió de Fina Trullàs per el programa del dia 30 de juny de 2020

Ens caldria ser capaços de cultivar les emocions constructives i diferenciar-les de les disruptives?

El naixement es el primer contacte amb la vida, és un moment carregat d’emocions. Per primer cop sortim a l’exterior i prenem un nou contacte amb la mare que ens ha portat dins seu, ara ens acarona, ens abraça… tot es ple de llum, sorolls, rés es automàtic. Dins sentim gana, de fora rebem l’alimenta, entremig l’espera, el sofriment, el plor. Espera, dolor, satisfacció,  alegria, por. El somriure social dependrà de la nostra socialització, de  la nostra obertura al mon.

Ens seria bo d’intentar sentir com va ser aquest primer moment?

Quines emocions vàrem sentir?

Com va ser el nostre primer contacte amb l’entorn social?

Controlar les emocions, l’equilibri entre elles, coneixent i reconèixer el nostre entorn, ens fa ser més conscients  i  capacita per generar sentiments que faciliten l’obtenció de coneixements i incrementa la nostra capacitat d’adaptació i l’habilitat per regular les emocions en un mateix i en altres.

Si encaro el camí, observant i reconeixent les emocions, aniré configurant el meu mapa emocional. Escolto i dono lloc a cada emoció.

Em cal escoltar aquest reguitzell d’emocions:

Alegria, amargura, estimar, empatia, penediment, gelosia, ràbia, còlera, compassió, confiança, confusió, commoció, desengany, desesperació, dol, enveja, esperança, ofensa, feliç, honestedat, il·lusió, impotència, indiferència, indignació, por, odi, revelació, plaer, resignació, orgull, venjança, seguretat, culpa, llibertat, buidor, ceguera, serenor, soledat, solitud, sorpresa, vergonya, desànim, agraïment, tendresa, frustració, entusiasme, enamorament, hipocresia, remordiment,  indignació.

Al escoltar-les, he notat que algunes em poden ser més familiars que les altres i les sento com a pròpies, d’altres em sobrepassen o es fan estranyes.

Cada un de nosaltres percep de manera diferent cada emoció, aquestes sensacions son intransferibles.

Uns podem viure una emoció com a positiva  i d’altres sentir la mateixa emoció com a negativa. Enamorar-se per exemple, pot ser una emoció que em pot fer vibrar, que ens fa sentir vius, o per el contrari ens fa vulnerables, o ens dona sensació de feblesa.

Treballant les emocions positives m’estic millorant com a persona i faig camí cap a la recerca de la felicitat  que segurament puc valorar al final de la meva vida.

L’optimisme ens ajuda i facilita una vida més plena i serena cap a nosaltres, els altres, l’univers i tot el que ens envolta. Ens ajuda a estar de bon humor,  una capacitat imprescindible per a ser més resilients.

És un camí que cada u decideix. Aferrar-se a les emocions positives em fa més coherent amb mi mateix.

Tot i això les emocions existeixen per alguna raó, tant les constructives, com les destructives.  Per entendre el que em va bé cal conèixer el seu contrari. Discernir em fa ser capaç de diferenciar-les i  adonar de quina tendència te el meu ser per aferrant-se a unes o altres.

Perquè de vegades necessito arrapar-me, subjectar-me a les emocions negatives que sé que em produeixen un profund mal estar?

Tinc consciència de les meves emocions, sóc capaç d’autoregular-me, em motiva a realitzar els meus projectes, a empatitzar amb els altres a gaudir de les relacions socials.

Davant de les dificultats a quines emocions m’aferro?

Què busco? Què anhelo?

Observo el got mig ple o mig buit?

Molts autors expliquen que les emocions s’entrenen com s’entrena la nostra manera de pensar, d’interpretar.  No sempre puc ser tant feliç com voldria , però puc ser protagonista del meu estat d’ànim.

Les emocions sorgeixen del sistema nerviós de manera espontània i aquestes poden ser positives o negatives i venen donades per un estímul extern o intern i ens produeixen conductes de reacció automàtica.

Aquest sistema nerviós s’activa quan en els organismes de les persones detecten un perill, una amenaça, un desequilibri de la situació percebuda o viscuda anteriorment.

Aprendre a polir el meu mapa d’emocions, un mapa que es dibuixa amb les relacions que establim amb nosaltres, la família, els amics, la nostra xarxa de bons tractes…

Si fomento les emocions positives augmentaran les sensacions agradables en el meu cos i això  m’ajudarà a generar un sentiment de relaxació i felicitat.

Les emocions ben gestionades m’ajuden a viure el dia a dia i resoldre les dificultats o les coses bones que em passen al llarg del dia.

Si m’escolto les meves emocions, tot i que molts cops em costa, podré veure aquelles sensacions que em representen aquells aprenentatges que he de fer, i m’ajudaran a actuar.

Les emocions son indicadors de canvis, sentir el que m’agrada i el que no m’agrada m’ajuda a avançar amb seguretat.

https://finatrullas.com/